Това каза Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология

...
Това каза Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология
Коментари Харесай

Очакват ли се и у нас разрушителни явления като тези в Гърция

Това сподели Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките, в изявление за Агенция „ Фокус “ по отношение на усложнената метеорологична конюнктура в Гърция.

„ Това е циклон в Средиземноморието, който придобива темперамент на тропическа стихия, защото избрани динамични аргументи водят до развиването и’ в посока, водеща до обилни превалявания. Той е подобен по конструкция с тропическите урагани, като ветровете в него могат да доближат до скорости, които в действителност да доведат до проблеми, а в обособени региони преваляванията да са интензивни и обилни по количество “, изясни тя. По думите и’ относително редки са случаите, в които се получава това, което се случва сега в Гърция.

„ Стационирането на средиземноморския циклон, т.е. оставането му в съвсем непроменена позиция в продължение на повече от 96 часа и натрупването на валежните количества, е впечатляващо като синоптична конюнктура. Центърът към момента се намира над Южна Италия, ще се запълва там на място и макар че се придвижва постепенно на изток към Балканите, съумява да повлияе единствено на времето в западните и в южните региони. Центърът остава надалеч от нашата страна и такива разрушителни феномени при нас не чакаме, макар че през идващото денонощие преваляванията в страната ще бъдат на повече места. Възможни са по-значителни количества основно в южните и източните региони на страната, само че те няма да са с подобен темперамент като в западно разположените на нас страни и Гърция. Иначе през идващите дни у нас чакаме превалявания от сняг. откакто през идващото денонощие нахлуе леден въздух, само че те няма да са обилни “, сподели още Стойчева.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР