Това интервю взехме заедно с дъщеря ми – Яна, на

...
Това интервю взехме заедно с дъщеря ми – Яна, на
Коментари Харесай

От раждането на детето до университета. Частно средно училище Монтесори - Варна

Това изявление взехме дружно с щерка ми – Яна, на 5 година Реших, че тя по-добре от мен ще усети и предадем действителната атмосфера. Не се познавах персонално с никой от екипа. Не познавам комплекса, идваме за първи път. Средно учебно заведение и детска градина „ Монтесори ”, Варна . Две здания, особено построени за задачата, намиращи се във вилна зона Изгрев, от където се разкрива прелестен аспект към варненския залив. Чист въздух, тишина и успокоение. По-скоро мястото прилича комплекс за отмора. Влизаме в учебното заведение. Чисто, топло, прелестно ухаещо и безшумно. С блага усмивка и топла прегръдка ни посреща шефа на учебното заведение – госпожа Красимира Крумова . Яна се вълнува, знае че ще я заведа в нова детска градина, при нови госпожи и деца. Бързаме да я оставим при децата, а първата изненада е, че тук няма госпожи. Две, по скоро какички – Мони и Ваня образоват и забавляват децата по специфичната методика Монтесори. И децата се обръщат към тях по този начин, на малко име. Всички са по пантофи, а стаята прилича дом. Усещането е същото. Като в едно огромно семейство. Оставям Яна спокойна след видяното. Топлината се усеща освен от радиаторите. Преди да се срещна с дамата, основала комплекса и да си задам въпросите, пожелах да надникна и в класните стаи. Видяното и усетеното не бе по-различно от това в детската стая на градината. Ученици по пантофи, в уютна стая, концентрирано гледат интерактивната дъска и слушат с интерес госпожата. Други, седнали на пода, върху мек килим учат процеси, с помоща на дървени фигури. В залата по химия всички дружно създават проект… Спокойно! Това е думата, която разказва изцяло чувството ми за това учебно заведение, изцяло различаващо се от общоприетите у нас. Признавам си, за първи път попадам в сходна образователна среда. И нямам самообладание да се срещна с дамата, която вместо да влага в хотел, ресторант или Мол, построява учебно заведение и детска градина.
Г-жа Галина Стоянова ме посреща по същия благ и топъл метод, както всички останали. Вероятно това е стандарта тук. И на това се учат децата. Хареса ми!



1.Г-жо Стоянова, какво съставлява метода Монтесори за образование и образование на децата?

    Методът Монтесори е метод на мислене и отношение към детето и съставлява опция на обичайното обучение. Подходящ е за всички деца. Той ги окуражава да бъдат дейната страна, да взимат решения и да учат за околния свят чрез игра. Учителите в нашето учебно заведение представят  уроците пред  децата, употребявайки нагледни материали, които сервират по този начин, че да провокират интереса им за по-нататъшно изследване. Важно е да се разсъни у всяко дете  непреодолимо предпочитание да научи повече.  Методът Монтесори учи децата на самостоятелност от най-ранна възраст. Те имат независимост на избор и независимост на придвижване.Обикновено родителите и учителите си сътрудничат и е належащо да се построи доверие сред тях.



2.Какви са преимуществата на Монтесори метода при създаване личността на детето?

    Свободният избор детето единствено да избира заниманията, отговарящи на неговите благоприятни условия, благодарение на педагог, който го води по пътя на познанието. Монтесори учителят прави голям брой презентации. След всяка основна презентация другите групи възпитаници могат да проявят интерес към разнообразни аспекти  на тематиката, като по този метод децата се учат едно от друго. По време на часовете те може да се движат и да беседват, стига да не нарушават образователната атмосфера. Това е израз на една известна независимост, която е съпроводена с почитание към свободата на другите. В Монтесори класната стая, свободата и дисциплината са взаимосвързани. Методът разрешава на подрастващите да напредват със свое лично движение.

3. Какво/кой предизвика у Вас решението да създадете  детска градина и учебно заведение Монтесори?

    Когато бях в чужбина и видях всичко това  настоящо си споделих – „ да, ето това търсех, това желая да върша, с това да се занимавам “. Аз не утвърждавам нашата просветителна система. Тя прави децата ни идентични, не разрешава на децата да се развиват съгласно своите благоприятни условия и ползи, а Монтесори прави тъкмо това – всяко дете  се развива със своя си ритъм. Моето задоволство от работата ми и моята премия е  да виждам щастливи деца и възпитаници, спокойни родители и горди учители.



4. Какво е значимо да знаят родителите, преди да запишат детето си в градина и учебно заведение Монтесори Варна?

    Всеки родител мечтае детето му да развие своя капацитет като в същото време пораства щастливо, умерено и решително в личните си качества. Затова е значимо да знаят, че децата им ще влязат в една добре готова среда, тъй като средата въздейства при образуване на възприятието за ред у децата. В нашето  учебно заведение ние предоставяме подобаващата среда, която удовлетворява потребностите на децата, като по този метод им осигуряваме условия да се самоизградят.Освен това оказваме помощ на детето да опознае средата, с цел да се усеща несъмнено и решително в нея.  Ще се срещнат с учители, които ползват самостоятелен метод към всяко дете, с цел да може то да развие своя капацитет и да се усеща умерено. При нас няма звънец, няма образователен час, няма „ клас стани “, няма междучасия, няма домашни за у дома, няма раници…..Това е фантазия за всеки възпитаник и родител!  Работим на двучасов или едночасов образователен цикъл и по-късно самоподготовка….. Имаме доста спомагателни школи съгласно ползите на децата и учениците. Много постоянно тематиката е предизвикана от интереса на детето. Много  забавно протича един ден в Монтесори.



5. С какво се отличавате от всички останали организации в град Варна, които споделят, че ползват метода Монтесори?

      Този въпрос доста постоянно ми е  бил задаван през годините. Аз нямам право да разясня работата на други организации работещи по метода Монтесори в България, тъй като не съм следила тяхната работа. Мога да  приказвам за  моите учители, за това какво чакам от тях, какви  са моите условия за работа и несъмнено по какъв начин мога  да съм потребна в тяхната работа. Мисля, че съм избрала точно моя екип и всеки от тях осъзнава каква е неговата отговорност. Всеки от моите учители в детската градина и учебното заведение идва с готовност на работа. Всички те имат много  хрумвания, търсят новости, посещават разнообразни образования и  желаят да се развиват, което доста ме радва. Няма по какъв начин да предизвикат учениците си за учене,  когато те самите не го вършат. Нима това не се среща всекидневно в живота на всеки един човек? Аз мисля, че персоналния образец е доста значим. Много е значимо да се знае, че ние сме единствените (училище и градина)с лиценз от МОН в града, които работим по метода. Единствени сме със лична постройка (не сме под наем). Сградата ни е съвременно оборудвана, с цел да дава отговор на нашето съвремие и да е настояща най-малко 10 години напред. Всеки миг чакаме и лиценз за приблизително учебно заведение. От новата 2020/2021 учебна година учебното заведение ни става приблизително. Дори самоуверено мога да кажа, че ние приключваме напълно и затваряме цикъла – „ от раждането на детето до университета “. При такива условия и среда всеки родител ще бъде спокоен за своето дете, тъй като то ще е умерено, обгрижвано от най-хубавите педагози и щастливо. Такава друга опция в града към момента няма.

След приятната ми среща и забавен диалог с госпожа Галя Стоянова,  бързам да взема Яна. Неусетно са минали 6 часа тук. Отварям вратата на детската стая и срещам намръщеното й личице. Бързо разбирам, че тя не желае да си потегля от тук и по тази причина ме гледа ядосано. И не престава да приказва и споделя към този момент седмица за претърпяното там, за новите другари, за това какъв брой й харесва и по какъв начин желае да е към този момент нейната градина. Това е! Няма по-точен знак от чувството на детето!

Частно приблизително учебно заведение " Монтесори " - Варна афишира банкет за новата образователна година!

ФБ : Монтесори Варна

Телефони : 0877755877, 0878917708 

имейл:  [email protected]

Интервюто взе Мелина Бошнакова-Костадинова

 

* обява

 

 

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии. Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Лъжа 6 " Ад в Лондон. Моргите са цялостни. Британско летище може да стане коронавирусна морга " - Медийна сензация . Всъщност последните налични статистически данни демонстрират, че в действителност смъртността във Англия тази година е същата или по-ниска от предходната . Такова е ситуацията и в Ню Йорк (Истината виж тук https://petel.bg/Po-malko-hora-sa-pochinali-tozi-mart-vav-Velikobritaniya-ot-predishni-godini--Vazmozhno-li-e-Kovid19-da-se-okazhe-nay-velikata-obshhestvena-samopsihoza-na-chovechestvoto--__358338)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР