Това гостуване на Бойко Борисов в шоуто на Слави Трифонов

...
Това гостуване на Бойко Борисов в шоуто на Слави Трифонов
Коментари Харесай

Как Слави Трифонов направи реклама на Борисов

Това посещение на Бойко Борисов в шоуто на Слави Трифонов наподобява напълно като шарж: водещият носеше тениска с надпис " Системата ни убива ", само че от самото начало доказваше по какъв начин системата работи. Коментар от Полина Паунова за " Дойче Веле България ".

Не, Слави Трифонов и възможното му придвижване, партия, план, политически инженеринг или просто казано формирование, тръгнало напред с изказванието, че е представител на “народа”, няма да бъдат опция на ГЕРБ и статуквото, както бяха представяни нещата досега. Нито ще бъдат непримирима съпротива. Нито пък ще трансформират системата. А още по-малко имат намерение да се борят против пороците на властта, каквото трябваше да ни кажат поредицата начинания на обвързваните с Трифонов поддръжници, самонарекли се “Има подобен народ”.

Нещо повече - дълго рекламираното телевизионно шоу, в което гостува министър председателят Бойко Борисов, се оказа просто една паир акция на властта. При това скроена обикновено. Толкова незадълбочено, че даже тоя народ, дето го има, разбра без проблем защо става дума. А то не е комплицирано: става дума за нуждата от усмиряване на изострилите се в последно време обществени напрежения към ръководството. Ето за какво същото това ръководство незабавно си провежда поредност от прояви, които да изчистят облика му и да го приближат до “народа”, тъй че да наподобява търпимо за още известно време, до момента в който бъде фиктивен различен вид (какъвто сега явно не съществува).

Но има и нещо потребно в тази властова невъзможност, в която се намира Борисов - тя разкрива всички подмолни сделки, в които българската гласност се оказва оплетена. Непримирими “телевизионни врагове” се трансформират в първи другари, а след броени часове политико-медийната дружба ще бъде официализирана и с прокурорска благословия, откакто основният обвинител Сотир Цацаров също даде изявление на шоумена с политически упоритости.

Всичко стартира с референдума

Вече повече от две години Трифонов е с единия крайник в политиката, откакто инициира народен референдум за промяна на изборната система. Допитването бе последвано от поредност начинания: сценаристите му вървяха в Народното събрание да карат депутатите да одобряват настояванията им (безуспешно), след което им се караха, а най-после ги привикваха на неутрална територия да ги препитват за какво не се преценяват с гласа на народа. Цялата обстановка към референдума прерасна в митинг на Трифонов пред Народното събрание. Въпреки малобройната поддръжка в София, самодейността въпреки всичко се снабди с мрежа от симпатизанти, виждащи в шоумена собствен водач.

Ръководството на бТВ разреши на външната му продукция да организира пропаганда в народен ефир по отношение на референдума (което си остава противоречиво от законова гледна точка). Впоследствие обаче медията реши да наподобява безкопромисна към спазването на медийните стандарти и спря авансово записано предаване на Трифонов, в което той щеше да излъчи ултиматум към политиците - митинги, в случай че неотложно не се заемат със промяната на изборните правила. След това Трифонов започва нещо като кастинг за нови политици и даже организира изявленията, само че план по този начин и не бе разгласен.

От известно време социологическите организации даже мерят рейтинга на шоумена, а някои му отреждат и място в предстоящ парламент, макар че Трифонов на процедура не е основал партия и в никакъв случай не е потвърждавал обществено такова желание - най-малкото тъй като това би означавало завършек на контракта му с бТВ.

Ето за какво анонсът, че Трифонов ще разговоря с Борисов на “собствен терен”, изглеждаше завладяващ. Най-малкото заради това, че необятната аудитория очакваше конфликт на почти еднотипни обноски на инак непримирими (поне на думи) съперници.

Реклама за премиера

Вместо това обаче министър-председателят получи едночасов удобен ефир, в който не просто не му се наложи да дава отговор на неуместни въпроси, само че даже му бе дадена опция да извади усърдно изписан с наедрял шрифт лист, от който да прочете данни за финансовите индикатори на страната, илюстриращи триумфите на ръководството. Въпрос по самите данни нямаше.

Всъщност въпрос от самия Трифонов публиката по този начин и не чу. За сметка на това имаше един прелюбопитен миг, в който водещият съобщи на Борисов запитване на фен, интересуващ се дали министър председателят е удовлетворен от назначения от него основен прокурор. Премиерът стремително реагира, че шефът на обвиняването се избира от Висш съдебен съвет - “една напълно обособена власт”. Така тематиката завърши, а водещият пропусна да напомни за символната имитация “Ти си го избра”.

Трифонов, който другояче желае да смени системата, в същия безкритичен жанр остави премиера да установи и това: че Делян Пеевски има единствено 5% от медиите в страната, а законът му е чудесен; че банкрутиралата КТБ при ГЕРБ е процъфтявала, тъй като по този начин правели всички банки; че цените на горивата били такива, тъй като България не добива сама нефт (а не да вземем за пример тъй като доставките ни са единствено от Русия); че като цяло страната цъфти и се развива.

Въпросният диалог бе излъчен в ден, в който бе призната оставката на вицепремиера, за който Борисов сподели, че ще счупи структурата на властта, в случай че я напусне. И все пак на премиера не му се наложи да дава отговор на политически въпроси. Вместо това се впусна в просторно пояснение по какъв начин се пресмята външният дълг. А най-после даже си изиска “минути за реклама”, които общително му бяха предоставени.

В последна сметка

Така този диалог освети няколко ъгъла, които в бъдеще би трябвало да имаме поради. Управляващите и персонално Борисов напълно явно са в суматоха. И по тази причина употребяват всички налични им канали за връзка с “народа”. Стана ясно също по този начин, че каналът “Слави Трифонов” е изцяло наличен за премиера. А това напълно обезсмисля легендата, че шоуменът може да пледира за смяна на политическата система.

Напълно несъмнено е и друго: даже да допуснем, че към Трифонов може да се оформи политически план, без значение кой ще го оглави, занапред можем да се обзаложим, че той ще има за цел да обслужва статуквото. И да го държи на власт, даже с цената на референдуми с безумни въпроси, за които е ясно, че до момента в който има капчица здрав разсъдък в тази страна, няма да бъдат признати.

Ясно е и друго: несигурността на ръководещите. Именно тази неустановеност принуждава инак неявни съдружници да опубличават взаимоотношенията си. Впрочем, това е видно и от листата с гостите, които ще се изредят тази седмица при Трифонов: след Борисов, в ефира на шоумена ще се появят Сотир Цацаров и Мая Манолова. Така ще бъде раздадена обществена прошка на два съществени центъра на власт - прокуратура и държавно управление, а за разформироване на напрежението ще се изкаже и публичният бранител.

Иначе цялата обстановка наподобява напълно като шарж: водещият носеше тениска с надпис “Системата ни убива”, само че от самото начало доказваше по какъв начин системата работи...

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР