Това го може само Доналд Тръмп: миналата седмица американският президент

...
Това го може само Доналд Тръмп: миналата седмица американският президент
Коментари Харесай

Колко расизъм има в САЩ?

Това го може единствено Доналд Тръмп: предходната седмица американският президент назова Хаити и африканските страни "мръсни дупки " и сподели, че щяло да бъде доста добре, в случай че в Съединени американски щати от тези страни към този момент не идват никакви мигранти. По-добре било да идват хора от Норвегия.

Само ден по-късно той изрече куп хвалебствия по адрес на Мартин Лутър Кинг, сякаш нищо не е било. Явно фактът, че Кинг е потомък на плебеи от една от тези "мръсни дупки " въобще не смущава американския президент. Във връзка с вчерашния формален Ден на Мартин Лутър Кинг, Тръмп го похвали за неговата битка за цивилен права "независимо от цвета на кожата ". Изявленията на американския държавен глава в действителност демонстрират доколко е разединена страната: в някои щати расизмът е всекидневие, в други участва доста по-рядко. Но даже и в Ню Йорк, който е считан за най-отворения към света американски град, расизмът е налице, излиза наяве от диалога ни с Л. Джой Уилямс.

Дискриминация в всекидневието

Тя е една от наследничките на Мартин Лутър Кинг в битката му за пълноправие. Л. Джой Уилямс се ангажира от години в Националната организация за поощряване на цветнокожите NAACP. Тя е председателка на организацията в Бруклин. "Това, че в Белия дом има няколко лимитирани расисти, ни демонстрира защо става дума. Спокойно можем да кажем, че расизмът към момента съществува. Затова и продължаваме нашата битка ", по този начин Уилямс разяснява изявлението на Тръмп.

Л. Джой Уилямс се е издигнала в американското общество, само че все пак се сблъсква с дискриминация и расизъм съвсем всеки ден. "Веднъж да вземем за пример трябваше да повеждам една конференция по поръчка на една компания. Когато влязох в залата, ме попитаха какво ще има за обяд... сякаш съм помощничка в кухнята ", споделя тя.

Л. Джой Уилямс не е единствената американка, която е натрупала сходен опит. Безброй студии в Съединени американски щати потвърждават еднопосочно какъв брой е мощна дискриминирането против тъмнокожите поданици на страната. Расизмът визира съвсем всички сфери - той се демонстрира при кандидатстване за работа, при търсене на жилище, при визити при доктор, при контакти с полицията. Преди време откриватели на расизма са създали следния опит: те изпратили идентични молби за постъпване на работа - един път от името на бял, един път от името на тъмнокож американски жител. При идентична подготовка белите претенденти за работа имали 50 % по-големи шансове да бъдат поканени на изявление от компанията, сочи резултатът от тяхното проучване.

В Съединени американски щати приказват и за "дигитална дискриминация " - когато да вземем за пример онлайн-платформи като Airbnb обслужват доста по-лошо клиентите с "тъмнокож " профил, в сравнение с белите американци. Белите водачи на таксита пък съвсем постоянно оставят тъмнокожите си клиенти безусловно на дъжда.

Джейсън Ууди, който е пощальон на велосипед, се ангажира в придвижването "Black Lives Matter " в Ню Йорк. Той е следвал в същия лицей, който е приключил и Мартин Лутър Кинг. "Онова, което се случи след времето на Мартин Лутър Кинг, не е задоволително. Ние продължаваме да се борим за мозъците и сърцата на хората. Расизмът към момента съществува, макар че ние имахме към този момент и тъмнокож президент ", споделя той.

Бели и тъмнокожи възприемат расизма друго

Така мислят и множеството тъмнокожи поданици на Съединени американски щати. Същевременно белите американци разсъждават иначе. Изследователите откриват, че белите и тъмнокожите възприемат расизма по друг метод. Според анкета на известния Pew Research Institut, 88% от тъмнокожите американци считат, че Съединени американски щати би трябвало да продължат да работят за равни права сред бели и тъмнокожи. Само 53% от белите американци са на същото мнение.

Според Л. Джой Уилямс, посредством обучение, почтена поддръжка и повече антидискриминационна активност, малко по малко расизмът може да бъде преодолян. "Тази страна е построена върху употребата и робството. Така да вземем за пример когато тъмнокожите се издигат, доста бели считат, че това е парадокс ", споделя тя.

И въпреки всичко: Л. Джой Уилямс не губи вяра. Тя твърди, че тъмнокожите дами са една от групите в американското общество, които се развиват най-положително. Те напредват бързо в образованието. Доходите им също се усилват. Тъмнокожите дами в Америка имат и прелестни образци в лицето на Мишел Обама и телевизионната водеща Опра Уинфри. Може би не е инцидентно, че техните имена се свързват и със идващото президентство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР