Това е вторият въпрос, който Дарик зададе на кандидатите за

...
Това е вторият въпрос, който Дарик зададе на кандидатите за
Коментари Харесай

Дарик сериен дебат за Варна, епизод „Чистота“

Това е вторият въпрос, който Дарик зададе на претендентите за кмет на Варна.

Публикуваме ги по реда на номера им в бюлетината.

През миналия мандат въведохме във Варна нова система за събиране и превозване на битови боклуци с автоматизирано обслужване, която размени съществуващата за ръчно обслужване на съдовете за битови боклуци.

Въпреки това, в избрани сериозни точки в града към момента има проблем с чистотата – изхвърлят се боклуци към контейнерите, макар че са празни, не се съблюдават графиците за дните, в които може да се оставят извънгабаритни боклуци, остарели мебели, техника и други. Затова приготвяме социална поръчка за създаване на система за видеонаблюдение за надзор на нерегламентираните замърсявания.

Това значи доста по-ефективен надзор на нарушителите – жители и компании, както и на работата на сдружението, ангажирано с непорочност на Варна. Ще имаме информация 24х7 по отношение на спазването на графиците и кратността на разчистване, миене на улици и пешеходни зони, на подлези и
детски площадки. Всички открити нарушавания ще бъдат глобени със съществени санкции.

Работим за развиване на системата за разделно събиране на боклуци – пластмаса, хартия, стъкло, метал, дърво, текстил, рискови боклуци. За повече преработване на домашен боклуци и по-малко сметища. Ще насърчаваме практиките за събирането на непродадени храни и тяхното
безвредно преразпределение.

Всички тези ограничения са стъпки към поетапно въвеждане на кръгова стопанска система, която допуска намаляването на отпадъците до най-малко, както и повторното потребление, поправката и преработването на материали и артикули.

Ще продължим да подтикваме гражданското присъединяване в развиването на кварталите –да са чисти и подредени, като продължим с построяването на междублоковите пространства. Както и с финансиране на планове за
естетизация на кварталите –за градинки, озеленяване и зацветяване.

Припомням, че Община Варна не е нараснала от 10 години локалните налози - налог здания и такса „ боклук “, които заплащат жителите. Поехме този ангажимент пред тях и го съблюдаваме.
Приходната част на бюджета от локалните налози е към 200 милиона лв., които разпределяме по браншове и една релативно дребна част остава за сметосъбиране и сметоизвозване. Затова би трябвало да пазим – дано градът,
кварталът, нашата улица да бъдат чисти и приветливи места за живеене.

На първо място ще направя разбор на местата, на които в този момент се събира боклука, какъв брой постоянно контейнерите са претъпкани и се изхвърля отвън тях. В тези зони ще се потърсят способи да се усили броя на боклукчийските кофи съгласно количеството отпадък. Също по този начин в сериозните точки следва да се намерения за по-често сметосъбиране.

Необходимо е да се следи и дали графика за сметопочистване се извършва. За задачата ще основа профилиран Инспекторат по чистотата към Община Варна, който да следи за всички нередности и особено да дава отговор за чистотата на плажовете и зоните посещавани от туристи. Гражданите ще могат да подават сигнали за замърсяване с боклуци и претъпкани кофи на особено основана за това страница в обществените мрежи. Ще се търси подпомагане и от органите на РЗИ – Варна за по-чести инспекции на комерсиалните обекти в града и съблюдаване на санитарно-хигиенните условия в тях. Лично ще реализирам надзор за осъществяване на контракта за сметосъбиране и сметоизвозване и ще натрапвам глобите, които планува контракта за социална поръчка.

За региони като „ Бриз “ и други, които на процедура нямат сметосъбиране и сметоизвозване ще провеждам такова съгласно опциите на уличната мрежа. Варна би трябвало да се чисти от машини, а не от хора с метли. Варна би трябвало да се мие нощем. Гражданите би трябвало да се ангажират повече да пазят непорочност посредством предварителна защита, образования, семинари, налагане на санкции. Районните кметове би трябвало да наблюдават повече за чистотата и да ангажират всички сили и средства тя да се поддържа, да се търси подпомагане на компании и институции в почистването. Общината ще провежда пролетни и есенни акции, в които всички жители и институции ще се включват в огромни градски и квартални почиствания.

Това безспорно е измежду най-големите проблеми на града сега. Със сигурност е и един от забележимите и отблъскващи както за гостите на града, по този начин и за варненци. В Община Варна съществува дирекция „ Екология и запазване на околната среда ” с три отдела. Във всеки регион също има задоволителен брой специалисти, ангажирани с тематиката. Всички тези хора ще управляват всекидневно метода на ръководство на отпадъците и ще имат уговорката да обезпечават бърза реакция от компаниите, с които има контракт за сметосъбиране и разчистване.

Очаквам посредством децентрализация на възлагането и управление на осъществяването да реализираме по-висока успеваемост.

Чрез обществени акции и съдействие с локални цивилен организации ще подобрим информираността на жителите по отношение на съществуващия график и системата за сметосъбиране, като това ще подтиква тяхното включване в процеса, както и опцията им за подаване на сигнали. Важно е също да се построи система от стимулиращи ограничения за тези от тях, които подават сигнали за нередности или са дейни участници в разделното събиране.

Сметосъбирането и сметоизвозването във Варна е едно от най-големите провокации на града. Срещите с жители, които организирам от месец юни насам, демонстрират еднопосочно, че тази общинска услуга е извънредно неефективна и меко казано незадоволителна. На хора от вилните зони им се постанова да вървят с километри, с цел да си изхвърлят боклука, а откритите контейнери в застроената част на града постоянно преливат от отпадък, който не се извозва постоянно или се цялостни със строителни материали.

Най-очевидното решение за община с близо 800 млн. бюджет е вграждането на подземни контейнери във всички квартали на Варна, както е в европейските страни, а и в редица други български общини. Това ще понижи фрапантно замърсяването на градската среда, ще освободи пространство за зелени площи, ще понижи амортизацията на пешеходната инфраструктура и ще разреши по-ефективно и по-равномерно систематизиране на пунктовете за боклук в улеснение на хората.

Освен това би трябвало фрапантно да се усили гъстотата на контейнерите за боклук във вилните зони, като по едно и също време с това се обезпечат по-ниско габаритни сметоизвозващи камиони, способни да доближат до новопоставените контейнери по тесните улички на местности като „ Траката “, „ Евксиноград “, „ Манастирски хълм “ и доста други.

На трето място възнамерявам да въведа правилото на „ замърсителят заплаща “, който планува по-големите замърсители да заплащат по-висока такса боклук, а по-малките – по-ниска. Това значи, че елементарният битов консуматор ще заплаща по-малко, а заведения, строителни компании и индустриални замърсители – повече. Това е заслужено систематизиране на данъчната тежест, което е безусловно неотложно за нашия динамичен и съвременен град.

Тези три ограничения – подземни контейнери и повече открити контейнери във вилните зони с уместно сметоизвозване – са безусловно наложителни за град с размерите на Варна. Те ще подобрят качеството на живот на всички варненци против незначителна инвестиция от общинския бюджет.

Големият въпрос е за какво при бюджет от над 40 млн. за сметосъбиране годишно, морската столица тъне в отпадък. Убеден съм, че с този бюджет ще можем да реализираме доста повече от предходната администрация, с цел да създадем тази услуга комфортна и налична за варненци.

Очаквайте на 16 октомври отговорите на претендентите за кмет на Варна на въпроса:

Кой е най-важният инфраструктурен план, с който ще се заемете?
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР