Това е втората старобългарска азбука. Първата, която сега се нарича

...
Това е втората старобългарска азбука. Първата, която сега се нарича
Коментари Харесай

Учен от БАН обясни убедително защо азбуката е българска

Това е втората старобългарска писменост. Първата, която в този момент се назовава глаголица, може дори да се е казвала Кирилица по името на основателя си, само че след това несъмнено е станала глаголица,а втората е наречена от него. Това съобщи в ефира на Нова телевизия доцент Ваня Минчева от института за български език към Българска академия на науките във връзка на мненията на шахматиста и народен представител Анатолий Карпов, че писмеността ни идва от Византия и тези на Путин, че е произлязла от македонските земи.

" Езикът на който са написани всички съществуващи непокътнати монументи е старобългарският. Има си точни критерии по какво се разграничават славянските езици, като се разделили от праславянските. Първото е съществуването на " щ ". В никой различен език няма " ят ". Звучало е като едно доста необятно " е ". Това са белезите на старобългарският език, а той се е разпространявал на всички места, където е имало славяни от българската група ", добави тя.

" Глаголицата е основана фактически от двамата братя във връзка отиването им във Великоморавия (дн. Чехия), поканени са там от Ростислав. Византия е разрешила за тези славяни да бъде основана истинска писменост. Братята я основават на приказваме език. Азбуката е доста красива, само че е сложна. Това е повода за възникването на втора, тъй като първата е доста сложна за изписване. Това си е значим симптом, който затруднява основаването на огромна литература. За кирилицата е компилативна, а не истинска. 24 нейни букви повтарят гръцки букви, само че останалите 12-14 са истински и отразяват звуците на нашата тирада ", сподели Минчева.

Кирилицата без глаголицата не би могла да съществува. Русия се покръства през 988 година с български свещеници и книги. Според мен постоянно би трябвало умерено да се споделя, че вследствие на повече от 150 години научни проучвания учените са достигнали до изводите, че е основана в България кирилицата и е дело на няколко книжовници. Тя се гради на основата на гръцката и глаголицата. Кирилицата е отлично писмо, с което можем да си служим и през днешния ден, тя е фонетична писменост ", приключи Минчева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР