Това е уикенд в Англия с 6 мача от ВЛ

...
Това е уикенд в Англия с 6 мача от ВЛ
Коментари Харесай

Широчината на състава дава предимство на Ливърпул срещу Сити

Това е уикенд в Англия с 6 мача от ВЛ и полуфинали в ФА Къп. На процедура ще имаме дълга седмица, тъй като по-късно предстоят и дуели във вторник, сряда и четвъртък. Но дано в този момент погледнем към идните мачове в събота и неделя.

Полуфиналите в ФА Къп

Много хора към този момент са сигурни, че в срещата сред Манчестър Сити и Ливърпул ще има продължения. Причините са ясни – в 3 от последните 4 дуела равенството присъстваше като краен резултат. Срещите по традиция са извънредно равностойни, като в границите на 90 минути тимовете си разделят по няколко интервала на превъзходство. Това са рационални причини, аз бих добавил обаче още нещо. Ливърпул има надалеч по-широк състав все още. Формулата 8-8-6 при 22 полеви футболисти за защита-полузащита-атака е налице за Клоп. Може в действителност да не са изцяло равностойни заместниците на главните играчи, обаче ги има. При Манчестър Сити тази формула се добавя от по-млади играчи, което никога не е неприятно, само че не и за такова дерби. И считам, че Клоп ще даде късмет на играчи, които не сме виждали постоянно в игра, които обаче ще са задоволително свежи. Да не забравяме, че през седмица предсоти и дуел с Манчестър Ю. Говоря за Луис Диас и Фирмино, а може би и Жота, като нападателна тройка да вземем за пример. Ако обаче извършите разбор не на изиграните мачове, а на броя минути на терена, тогава изводите може и да водят даже към Салах на игрището. Гуардиола също ще е длъжен да даде отмора на множеството от главните си играчи, тъй като те изиграха 3 следващи сложни и изискващи много сила срещи – два пъти с Атлетико Мадрид и с Ливърпул. Мърсисайдци да вземем за пример се оправиха с надалеч по-лесен противник в Европа. Поради това чакам съставът на Сити да не е толкоз мощен, въпреки че това може и да е условно.

Сблъсъците сред тези два тима се вземат решение от самостоятелна класа, а ми се коства, че тази на Ливърпул ще е повече на Уембли съответно, тъй като надали на терена за Сити ще са Фоден, Де Бройне, Бернардо Силва и Родри.

За другия полуфинал е ясно кой е любимец – Челси. В състава на Кристъл Палас няма да може да бъде употребен Конър Галахър, тъй като е чартърен и разпоредбите на ФА Къп не го разрешават. Виейра към този момент съобщи, че не е благополучен от това, само че ситуацията е такова. От това ще пострада най-много пресата на Палас и играта без топка. А това е и най-силното оръжие на състава против Челси. „ Сините “ направиха няколко мача, в които се вижда желанието да се работи на висока скорост. И когато го реализиран наподобяват извънредно. Но това не се случва за цялостни 90 минути. Причините може да са доста и разнообразни, само че в последния месец (от мача с Нюкасъл) аз не помня да съм видял Челси да е непрекъснат в границите на цялостен мач. А през есента бе по този начин. Сега отпадането от ШЛ прави по този начин, че ФА Къп да е единственият вероятен трофей за състава, което трансформира фрапантно смисъла на тази среща.

Може ли Палас да повтори тактиката на Брентфорд? Може, най-малко на хартия. Но действително Заха би трябвало да извършва ролята на Елриксен при преместване на топката от своята половина към противниковата. Ако изключим мачовете с Челси и Ливърпул при започване на сезона, Палас се оправя превъзходно против тимовете от челото. Спомнете си по какъв начин изгубиха вкъщи против Челси – с гол в 89-а минута. Ключово ще е първото полувреме, тъй като с течение на времето силата на Челси ще пострада, поради многото мачове в последно време, а би следвало Палас да има преимущество в края на срещата. Да не забравяме, че са вероятни и продължения и дузпи, а и „ сините “ играха на последните два финала в този шампионат.

Изпадащите

Колкото повече понижава времето до края на сезона, толкоз повече ще считаме към този момент точките на последните три състава. Норич в този момент гостува на Манчестър Ю. Дори и да подценяваме „ алените дяволи “ напоследък (а и те си го заслужават, поради играта си), въпреки всичко ми е мъчно да си показва, че „ канарчетата “ са способни на победа. Макар че … към този момент нищо не може да ни учуди. Само че в този момент към този момент е явен новият ментор на Ман.Ю и стартира действителната борба за позиция през идващия сезон. А тогава евентуално Роналдо и Погба няма да са на „ Олд Трафорд “. По-интересно е ситуацията на Бърнли и Уотфорд. Хората на Шон Дайш гостуват в неделя на Уест Хям. „ Чуковете “ реализираха изключителна победа през седмицата в Европа и са на полуфинал. Дали ще са способни да изиграят още един натоварен мач за няколко дни? Миналият уикенд като че ли не бяха с главите си на терена против Тотнъм. Това е късмет за Бърнли по принцип. За Уотфорд ситуацията не е чак толкоз по-различно, тъй като Брентфорд би следвало да е спокоен със своите 36 точки. А и това е домашен мач за тима на Ходжсън. Евертън има тежки мачове и може да бъде догонен, само че единствено със продобиване на точки. За мен е разумно да чакам ранен интервал на напън за Уотфорд в мача. За Бърнли по-скоро разрешаването на дуела в тяхна изгода би следвало да пристигна след почивката.

В чисто психически проект това е извънреден уикенд за Уотфорд и Бърнли. Дори бих го нарекъл комфортен.

Предизвикателство за Тотнъм и Арсенал

Тотнъм е в чудесна форма и за първи път през сезона се любува на серия от 4 следващи победи. Ако малко разтеглим интервала серията става още по-интересна – 7 победи в 9 срещи и 21 точки от 27 вероятни. В средата на март „ шпорите “ победиха Брайтън като посетител с 2:0. Единственият проблем на Конте е, че в действителност противникът им е безусловно непредвидим. Вероятно Брайтън не е в положение да наподобява непрекъснат и окуражен против всеки състав – провалите им против Норич, Нюкасъл и Бърнли най-малко дават подобен тип. Но в предишния кръг чисто игрово Брайтън тотално надигра Арсенал в Лондон за 80 минути. „ Чайките “ имат 8 победи за сезона, а 5 са като посетител в Лигата, само че 4 от тях са против Бърнли, Брентфорд, Уотфорд и Евертън. Търпението на Тотнъм в мачовете е извънредно впечатляващо, а и моделът на игра на Брайтън е необикновено комфортен за „ шпорите “. Хората на Конте ще дадат топката на гостите си и ще ги контраатакуват. Греъм Потър и съставът му не могат да устояват на изкушението да тръгнат в офанзива с много хора и това всекидневно ги унищожава при контраатаките на съперника. А и отборът се върна към положението на „ статистическа особеност “ с голяма разлика сред предстоящите и действителните вкарани голове. Остава въпросът дали Потър е намерил противопоставяне на концепцията, топката да минава през Хари Кейн.

Арсенал пък отива на терена на Саутхямптън, откакто „ светците “ цяла седмица са живели с унижението от мача с Челси. Понеже Артета и Хазенхютъл са отпред на тези тимове в последните години дано забележим какви са резултатите им. В общо 5 мача след назначението на испанеца отпред на Арсенал, лондончани имат 3 победи и 1 проваляне (в ФА Къп). Понеже Саутхямптън няколко пъти е бил разгромяван в последно време, дано забележим и какво реализира тима, когато инкасира толкоз унизително проваляне. След 2:5 вкъщи от Тотнъм, отборът загуби предишния сезон по-късно и против Бърнли. След 0:9 от Ман.Ю падна и против Нюкасъл по-късно с 2:3. След 0:9 против Лестъ Сити, отборът два пъти игра с Манчестър Сити и загуби, само че това евентуално би станало след който и да е различен дуел. Ясно е, че експанзията е рецептата против Арсенал сега, тъй като неналичието на централен нападател, който да може да взе участие в разиграването на топката в средата на терена, само че да може и оптимално бързо да стигне след това до наказателното поле, лишава „ артилеристите “ от опция да изненадат съперника. Остава си и казусът с центъра на терена и отсъствието на Партей. Вероятно в този момент към този момент Джака ще си играе в центъра на игрището. Но това е решителен дуел за Арсенал най-много поради психическото положение. Ако в края на сезона, допуснеш 3 следващи провали, просто няма по какъв начин да успееш в борбата за топ 4.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР