Това е третият преврат в африканска държава за последните три

...
Това е третият преврат в африканска държава за последните три
Коментари Харесай

Генерал Абдурахман Чиани се самообяви за новия лидер на Нигер

Това е третият прелом в африканска страна за последните три години. Евролидери предстоящо желаеха възобновяване на демократично определения държавен глава. Но пък оставащия деен с позициите си Пригожин дефинира случилото се в Нигер като победа на битката на народа с колонизаторите. 

Генерал Чиани до момента беше шеф на президентската армия. Днес той оправда военния прелом, осъществен в Нигер, с утежняване на обстановката със сигурността в страната, където работят джихадистки групировки.

Чиани добави, че при ръководството на Базум се е говорело, че всичко в страната е наред, а в действителност суровата действителност е напълно друга. В Нигер има гибел, има хора, принудени поради джихадисткото принуждение да изоставен домовете си, има унижения и яд, добави генералът.

Според него методът, общопризнат от досегашните управляващи за гарантиране на сигурността в Нигер, не е разрешил страната да стане по-сигурна макар тежките саможертви на нигерците и скъпата поддръжка на външните сътрудници на страната.

Франс прес отбелязва, че военачалник Чиани е бил назначен отпред на президентската армия през 2011 година при президента Исуфу Махамаду, предходник на Базум.

Чиани не присъстваше на речта на пучистите по националната телевизия, в която те оповестиха в сряда вечерта, че правят прелом. Той беше показан по време на нея от заместника си полковник Иброх Абаду Башару.

Сваленият държавен глава е държан от сряда сутринта в президентски замък. Там той се намира в частната си резиденция.

Преврат в трета африканска страна за три години

Сред Мали и Буркина Фасо, Нигер, който е съдружник на западните страни, става третата страна от района на Сахел, която е обхваната от принуждение на джихадистки групи, свързани с Ислямска страна и Ал Каида, в която се прави държавен прелом от 2020 година насам, отбелязва Франс прес.

Икономическата общественост на западноафриканските страни - основният районен блок на Западна Африка - се събира в понеделник на изключителна среща на върха в нигерийската столица Абуджа поради военния прелом в Нигер, съобщи Ройтерс.

Европейски Съюз настоя за връщане на конституционния ред

Европейският съюз заплаши да прекрати всякаква бюджетна поддръжка за Нигер след осъществения прелом в тази страна, съобщи Франс прес, като се базира на посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел.

" Всяко разкъсване с конституционния ред ще има последствия върху съдействието сред Европейски Съюз и Нигер, включително и неотложно прекратяване на всякаква бюджетна поддръжка ", предизвести Борел. Той дефинира свалянето на нигерския президент Мохамед Базум от власт като " съществено накърняване на стабилността и демокрацията на Нигер ".

" Повтаряме с допустимо най-твърди думи ясните претенции на интернационалната общественост, която приканва за неотложно връщане на конституционния ред и на демократично определената гражданска власт в Нигер ", се споделя в изказването на френското Министерство на външните работи, което бе публикувано, откакто нигерският военачалник Чиани се разгласи за нов водач на Нигер.

Ситуацията с преврата в Нигер още е неразбираема и участниците в него към момента имат време да се вслушат в апелите на интернационалната общественост и да върнат на власт законния президент на страната, съобщи през днешния ден пред публицисти френската външна министърка Катрин Колона, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Ако ме чувате да приказвам за опит за държавен прелом, това е тъй като не считаме, че обстановката е стигнала до развръзката си ", сподели Колона, представена от френски медии.

Президентът Еманюел Макрон сподели, че  " този държавен прелом е изцяло нелегитимен и извънредно рисков за нигерците, за Нигер и за целия район ". " По тази причина призоваваме за освобождение на президента Базум и за възобновяване на конституционния ред. "

Има ли пръст Пригожин в преврата

Ръководителят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, който си остава деен макар несполучливия му опит за протест против висшето съветско военно управление в края на юни, похвали нигерския боен прелом. Той дефинира това като добра вест и предложи услугите на своите бойци, с цел да възстановят и пазят реда в африканската страна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В аудиопослание в канали в приложението " Телеграм ", свързвани с " Вагнер ", гласът, дефиниран като притежаващ отличителните белези на този на Пригожин, не приказва за възможна роля на " Вагнер " в преврата, само че го разказва като миг на дълго чакано избавление на Нигер от западните колонизатори.

" Случилото се в Нигер не е нищо друго с изключение на битката на народа с колонизаторите, с тези колонизатори, които се пробват да пробутат техните правила на живот на нигерците, както и да наложат своите условия ", споделя говорещият и добавя, че тези колонизатори се пробват да запазят Африка и наложените от тях правила и условия там в положението, в което са били те отпреди стотици години.

Ройтерс не е в положение да удостовери дали гласът от аудиопосланието е фактически този на ръководителя на " Вагнер ".

Говорещият в записа дефинира преврата в Нигер като продобиване на самостоятелност за народа на тази страна. " Останалото ще зависи безспорно от жителите на Нигер и от това какъв брой дейно ще бъде ръководството там ", добавя той. " Но главното е, че те се отърваха от колонизаторите ", се добавя в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР