Това е третият път, в който се налага сроковете и

...
Това е третият път, в който се налага сроковете и
Коментари Харесай

Министерството на финансите публикува нова доза предложения за промени в Н-18

Това е третият път, в който се постанова периодите и текстовете в наредбата да бъдат изменени и надали ще е последният.

© Георги Кожухаров Нова доза промени в печално известната Наредба Н-18 разгласява Министерството на финансите в петък. С тях се предлага да се удлъжи с четири месеца срокът, в който ползващите програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО) компании би трябвало да отговорят на новите условия. Така новата дата за тях, без значение дали са регистрирани или не по Данък добавена стойност, става 31 януари 2020 година За онлайн търговците, които не употребяват различен програмен продукт за ръководство на продажбите, с изключение на този на онлайн магазина, срокът се измества до 31 март на идната година.

Това е третият път, в който се постанова периодите и текстовете в наредбата да бъдат изменени и надали ще е последният. Причината е, че условията към бизнеса са написани неразбираемо, а срещите по уточняването на противоречивите моменти сред компании, Национална агенция за приходите и Министерството на финансите не престават.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Данъчните постановиха куп нови условия на фирмите през есента на предходната година за да се ограничи сивият бранш, като съгласно Национална агенция за приходите от укриване на обороти фискът губи годишно към 330 млн. лева Промените засягат стотици хиляди компании, които получават кешови или картови заплащания. Те имат разнообразни периоди, с цел да отговорят на новите условия на Национална агенция за приходите като най-големите проблеми са при онлайн магазините и ползващите СУПТО.

Какво се случва с онлайн магазините

По данни на приходната организация е-търговците са към 15 хиляди, като не е ясно какъв брой от тях употребяват единствено СУПТО-то на електронния си магазин. В претекстовете към плана е записано, че удължаването на периода за тях се постанова " заради голямото многообразие на употребяваните софтуери и техническите провокации за реализиране на връзка с фискалните устройства ". В същото време имаше упования да се реши и казусът с картовите заплащания при покупка онлайн и в обществените мрежи даже се появи план на законови промени, съгласно които при сходна покупка към този момент ще е допустимо уеб сайтът да изпраща на клиента нефискален документ (например мейл), вместо фискален бон.

" Почти е готово и скоро ще публикават ново изменение на Н-18. В него се основава нов режим, който облекчава електронните магазини, които одобряват заплащания с карти. Но и те ще би трябвало да изпращат някакъв файл с продажби към Национална агенция за приходите ", споделя Иван Аржентински от Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ).

Опит за улеснение на ползващите ERP системи?

В проектопромените, оповестени в петък, има и още нови текстове, които са ориентирани към междинни и огромни компании, чиято концепция съгласно Национална агенция за приходите е да улеснят тези компании, в случай че употребяват по-сложни софтуери за отчетност в своя бизнес. Идеята е предприятията с доходи от продажби над 16 млн. лева, стойност на активите по баланс над 8 млн. лева и личен състав от над 50 души (за които са налице най-малко 2 от трите критерия) и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, да могат да изберат да употребяват и програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО), който основава типов одиторски файл. " Компаниите, избрали новата опция, би трябвало да приведат активността си в сходство с Наредба Н-18 до края на март 2020 година Тези предприятия ще би трябвало да изпращат в Национална агенция за приходите стандартизирания си одиторски файл един път годишно ", показват от Национална агенция за приходите. Мотивите за предлагането са свързани с огромната трудност на ERP системите и с обстоятелството, че тези предприятия имат дребен дял на продажби в брой и нуждата от комплицирана и изискваща време доработка на системите. " Ниският дял на заплащанията в брой в композиция със заложените стопански критерии обуславя и по-ниския данъчен риск за тези компании ", настояват от приходната администрация. Според счетоводители онбаче е нелогично това облекчение да е единствено за огромни компании, които имат дребен дял на продажбите в брой. Според тях то би трябвало да важи за всички бизнеси, които рядко одобряват заплащания в кеш или посредством карта.

" Засега не е ясно какво тъкмо стандартизира " стандартизирания одиторски файл ", добавя и Аржентински. " Като цяло Национална агенция за приходите работи доста на парче и това е главният проблем. На всеки няколко месеца - нов режим. Всеки нов режим сякаш облекчава някакъв различен режим, само че постоянно има и нови условия. Всичко това тормози съществено бизнеса ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР