Това е. Свърши се. Най-накрая големият финал на “Игра на

...
Това е. Свърши се. Най-накрая големият финал на “Игра на
Коментари Харесай

Железният трон си има владетел!

Това е. Свърши се. Най-накрая огромният край на “Игра на тронове ” е в предишното. Епосът промени вечно визиите ни за телевизия, като провокира много спорни страсти с последния си, осми сезон. Но финалът … Финалът несъмнено си заслужаваше! И в случай че към момента не сте го гледали, внимание – в текста има спойлери.



Цели осем години се води борбата за Железния престол, като преди последния епизод разновидностите за развръзка останаха няколко. Ние стискахме палци на Джон Сноу, тъй като Денерис стартира да ни къса нервите с лудостта и жаждата си за власт, а и той в края на краищата е последният законен държател на Таргариен. Представяхме си, че русата хубавица най-сетне ще си получи заслуженото, само че не подценявахме такива основни фигури като Санса Старк и Тирион Ланистър, като даже не изключвахме и съюз посред им.

От една страна, за нов нов държател на Вестерос се спрягаше главно Сноу, въпреки че за почитателите това би бил много прост и лишен от въображение избор. Но от друга, като се има поради логиката на повествованието на целия сериал, в който власт и гибел непрекъснато се преплитат, това, което се случва в последния епизод „ Железният престол “, е изцяло предсказуемо. И печелившо!



Сериалът се придържа към сюжет, построен към спектакъла на насилието, като много постоянно пренебрегва политиката за тъждество сред половете за сметка на кръвта и разрухата. И в случай че по принцип “Игра на тронове ” се интересува от упоритостите за власт, родени от мрачната приказка за Вестерос на инат на монархията и статуквото, по едно време започнахме да се съмняваме дали ще се появи заслужен държател за Железния престол. И дали и сценаристите не се оставиха прекалено много по течението на протичащото се. В последна сметка, решението можеше да е просто – последният оживял след всички тези кръвопролития да се качи на престола.

Оказа се неизбежно за Джон Сноу да направи героичен избор – сред любовта и морала, осъзнавайки, че войнствените желания на неговата кралица и държанка – Денерис, не биха били погасени от разрушаването на Кралски Чертог.



Ако се върнем по-рано в сериала обаче, ще си спомним, че една от евентуалните теории към завземането на трона се базира върху пророчеството за Азор Ахай, в което воин, роден под огнена звезда, ще съкруши надвисналото зло с огнен меч. На доктрина единствено един от всички персонажи в сериала – Джон Сноу, дава отговор на тези условия – възкресен с благословията на Бога на светлината и роден под огнена звезда. Пророчеството предсказва, че точно жена, и то значима за героя, ще бъде съкрушена от меча му. Денерис Таргариен е родена в огън и е изтъкана от него. И трябва да бъде унищожена, с цел да бъдат спрени Кралят на нощта и неговите бели бродници.

Но сякаш основният миг е малко преди този момент, когато Тирион припомня на Джон Сноу за всички тези безмилостни дейности на Денерис, подтикнати не толкоз от жадност за трона, а от предпочитание за отмъстително заличаване на града. И не щеш ли Джон няма право на избор – би трябвало да отстрани злото, даже и с риск да пропилее възможностите си за трона.

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР