Това е сценарий, от който мнозина се опасяваха в мътилката

...
Това е сценарий, от който мнозина се опасяваха в мътилката
Коментари Харесай

Инцидентът с руснаци в Източна Сирия притесни и Москва, и Вашингтон

Това е сюжет, от който мнозина се притесняваха в мътилката на сирийската война на доста фронтове: борба, при която американски военни сили в отговор на провокация убиват съветски военнослужещи или наемници на " пренаселено " полесражение.

Руски новинарски известия от вторник разказват точно подобен случай - за незнаен брой съветски военни, убити при гневна американска контраофанзива предходната седмица. Но министърът на защитата Джеймс Матис и други американски публични лица споделиха, че нямат такава информация за жертви, а и Кремъл не удостовери за някакви починали руснаци. Американските чиновници споделиха също по този начин, че съветското държавно управление не е изпращало митинг по отношение на убити негови жители.

Това, което не се оспорва, е бързо изменящата се, постоянно конфликтна природа на едно полесражение, на което една с друга се сблъскват сили на доста страни, което поражда риска от исблъсъци, свързани с принуждение. Случайни или преднамерени, такива конфликти могат да слагат Вашингтон и Москва в обстановка, която те усърдно са избягвали даже и в най-мрачните дни на техните взаимоотношения: техни сили да се окажат в директен боен конфликт една против друга.

Руските сили поддържат войната на сирийското държавно управление против опозиционните групировки, някои от които са подкрепяни от Съединени американски щати. Части от двете воюващи страни пък се бият против остатъците от групировката " Ислямска страна " в Сирия. Американски и съветски военни представители поддържат ежедневен контакт, с цел да избягнат недоразумения на бойното поле.

Не предстои на подозрение, че на 7 февруари е имало масирана американска офанзива в отговор на, по думите на Пентагона, мощната канонада от артилерийски и танков огън, открита от неколкостотин проправителствени бойци в провинция Дейр аз Зур в регион с петролни кладенци в Източна Сирия, където са се съсредоточили последните джихадисти от ИД. Генерал Джефри Хариджан, пълководец на американските Военновъздушни сили в Близкия изток, сподели пред кореспонденти, че е била употребена забележителна американска въздушна мощност.

По думите му в продължение на над 3 часа американски атакуващи самолети F-15E и АС-130, стратегически бомбардировачи В-52, атакуващи хеликоптери " Апачи " и дронове " Рийпър " обстрелвали атакуващите (сирийски) сухопътни сили, които напредвали, прикривани от артилерийски, ракетен и танков огън. (Американската) въздушна мощност спряла офанзивата на нападателите и унищожила неизяснен брой оръдия и танкове. Той обаче

не даде оценки за загубите,

нито даде цялостна картина за нападателите. " Щом вражеските сили се обърнаха назад на запад и отстъпиха, ние прекратихме огъня ", сподели американският военачалник от щаба си в Катар във видеоконференция за кореспонденти, намиращи се в Пентагона.

В обособен случай американците улучват танк Т-72, съветско произвеждане, в събота, откакто " той се прицели в нас " в същия регион на провинция Дейр аз Зур, сподели Хариджан, като добави, че не знае кой е управлявал танка.
Според съветски медии е имало частни съветски наемници измежду сирийските проправителствени сили, подхванали настъплението към петролните полета в провинция Дейр аз Зур и против които била ориентирана американската контраофанзива. Съобщенията цитират деятели, съгласно които минимум четирима руснаци били убити в Сирия на 7 февруари.

Според съветското министерство на защитата този случай демонстрира, че американците се пробват да сложат ръка на сирийски стопански активи под маската на битка против " Ислямска страна ". Без да загатва за американската офанзива, съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че " американците подхващат рискови едностранни дейности ". " Тези дейности от ден на ден наподобяват като част от старания за основаване на квазидържава върху обширна част от сирийската територия - от източния бряг на река Ефрат чак до границата с Ирак ", сподели той.

Държавната организация ТАСС цитира Наталия Крилова - общински юрист в град Азбестос в Урал, съгласно която локалните поданици Игор Косотуров и Станислав Матвеев били убити в Сирия на 7 февруари. Агенция " Интерфакс " цитира

казашка група в западния съветски анклав Калининград,

съгласно която нейният член Владимир Логинов бил погубен в стълкновение в провинция Дейр аз Зур. " Интерфакс " цитира и Александър Аверин - водач на екстремистката левичарска формация " Другата Русия ", съгласно който един от нейните деятели - Кирил Ананиев, бил погубен при американски удар край Хушам, където съгласно Съединени американски щати била подхваната описаната нагоре контраофанзива.

Руските медии цитират и непотвърдени информации, че общият брой на жертвите може да е към 200, като по-голямата част от тях евентуално са руснаци. Тези изказвания не могат да бъдат тествани.

По време на чувания в сенатската комисия по разузнаването във Вашингтон по отношение на съветските жертви шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо сподели в отговор на въпрос: " От позиция на разузнаването ние сме видели в доста случаи задгранични сили да употребяват наемници в борби, в които могат да бъдат забъркани и Съединените щати. " Той препрати за детайлности по случая към Пентагона.

Матис, който приказва пред кореспонденти на път за Европа, изрично съобщи, че не знае за съветски наемници, убити в сражението. Според него контраатаката била подхваната ненадейно, тъй като това давало на Съединени американски щати явни прерогативи, в това число и потреблението на смазваща въздушна мощност. " Не са ми съобщавали нищо за руснаци, които да са измежду жертвите. Не мога да ви кажа нищо по този въпрос. Не сме получили такава информация в основните американски военни щабове, в това число и в Пентагона ", сподели Матис.

Дмитрий Песков - представителят на президента Владимир Путин, също отхвърли да разяснява тези известия, като сподели, че те би трябвало да бъдат тествани. Той означи също, че Путин не е засегнал нищо, обвързвано със Сирия, в телефонния диалог, който е имал с президента Доналд Тръмп в понеделник.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1288)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР