Това е сцена, за която всички балерини мечтаят. Именно на

...
Това е сцена, за която всички балерини мечтаят. Именно на
Коментари Харесай

Примабалерината Олга Смирнова, която напусна Русия заради срама от войната

Това е сцена, за която всички балерини мечтаят. Именно на тази сцена тя е изиграла и толкоз мечтани функции - на Кармен, на Анна Каренина, на принцеса Аврора в "Спящата хубавица ", на Одет и Одила в "Лебедово езеро ", на Татяна в "Онегин ". И точно с тази сцена тя по свое лично предпочитание взема решение да се сбогува.

В средата на март примабалерината на Болшой спектакъл Олга Смирнова разгласи, че напуща освен сцената на най-престижния московски спектакъл, само че и Русия въобще. Днес тя към този момент е част от трупата на Холандския народен балет.

Като причина за сложното решение тя уточни войната на Путин в Украйна.

"С всяка фибра на душата си съм срещу войната ", написа Смирнова в Телеграм. "Никога не съм си помисляла, че ще ме е позор от Русия, постоянно съм се гордеела с надарените съветски хора, с нашите културни и спортни постижения. Но в този момент към този момент чертата сред преди и след е теглена. "
 Олга Смирнова в ролята на Орландо и Семьон Чудин в ролята на Елисавета I в спектакъла
В първото си изявление, откакто напусна родината си, звездата на Болшой спектакъл сподели, че просто не е можела да продължава да мълчи. Вече не се е чувствала и сигурна в Русия. Въпреки че не е получава директни закани от страна на управляващите, по думите на Смирнова атмосферата в страната е станала "твърде напрегната ".

"Отменяха се интернационалните полети и се носеха клюки, че границите ще бъдат затворени, тъй че взехме решение да тръгнем. Не искахме да рискуваме да чакаме повече ", споделя 30-годишната балерина пред английския Гардиън.

Заедно с брачна половинка си взимат решението в границите на единствено 5 часа и споделят на родителите си чак когато към този момент са напуснали Русия. В момента двамата са в Амстердам, където Смирнова репетира с Холандския народен балет. Съвсем скоро се чака дебюта ѝ на неговата сцена в спектакъла "Раймонда ".

"Въпросът даже не е, че може би всеки втори руснак има родственици или другари, които живеят в Украйна, не е, че дядо ми е украинец, а аз съм четвърт украинка, а че продължаваме да живеем в 20-ти век, въпреки и номинално да сме минали в 21-ви ", изяснява своя избор балерината. "Политическите въпроси в актуалното цивилизовано общество би трябвало да се вземат решение само посредством мирни договаряния. "

Пред Гардиън балерината споделя, че не е разговаряла за претекстовете си с съвсем никой от сътрудниците ѝ в Болшой спектакъл. По думите ѝ хората в Русия се опасяват.

Последиците за всеки, който обществено разкритикува нашествието или въобще си разреши да я назова "война ", могат да бъдат съществени. След като по-рано генералният шеф на Болшой Владимир Ургин се причисли към писмо на съветски интелектуалци, осъждащи войната, в петък съветският президент Владимир Путин предложи обединение на московския спектакъл с Мариинския спектакъл в Санкт Петербург.

На процедура сливането значи, че Ургин ще загуби поста си на шеф на Болшой, а вместо него като началник на новия спектакъл ще бъде назначен диригента Валерий Гергиев. Гергиев е прочут като предан към Кремъл. Той беше уволнен от поста основен диригент на Мюнхенската филхармония, откакто да осъди съветската инвазия.

Затова и Смирнова не знае дали въобще в миналото ще може да се завърне в родината си и още веднъж да се качи на съветската сцена, на която дължи всичко в кариерата си - функциите ѝ в спектакли единствено на Болшой спектакъл са 30, взела участие е и в представления на Марииския спектакъл, нейна учителка е известната Людмила Ковалева.

Смирнова обаче не съжалява за решението си: "Всеки самичък би трябвало да реши в какво общество желае да живее и от каква независимост се нуждае. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР