Това е сделка на хора от ГЕРБ, вероятно на най-високо

...
Това е сделка на хора от ГЕРБ, вероятно на най-високо
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Зад сделката за ЧЕЗ стоят управляващите, а Гинка е техен параван

Това е договорка на хора от ГЕРБ, евентуално на най-високо равнище. Те подсигуряват договорката, "техните " контролни органи ще я ревизират, "техните " медии ще ни облъчват по какъв начин договорката е по чешките закони, споделя някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев. "За мен това е договорка на хора от ГЕРБ, евентуално на най-високо равнище. Те подсигуряват договорката, "техните " контролни органи ще я ревизират, "техните " медии ще ни облъчват по какъв начин договорката е по чешките закони. За страдание, страната е толкоз отсъстваща към този момент, че даже не знае по какъв начин да отбрани ползите си. Просто следи. Гинка е извънреден договарящ от 6 месеца, предходният любимец беше небрежно премахнат и изпъден от пазара на сила, разчистиха терена за личния си любимец. Чехите в последна сметка не ги интересува на кого продават, взимат парите и не помнят. ". Това споделя водачът на партия "Нормална страна, някогашен народен представител и някогашен общински консултант Георги Кадиев в изявление за "Гласове ".

- Г-н Кадиев, допустимо ли е ръководещите и персонално министър председателят Бойко Борисов да не са знаели за договорката „ Гинка-ЧЕЗ “, в случай, че, както твърдите, по нея се договаря от 6 месеца?
- Абсолютно невероятно е държавното управление да не знае за договорката. Такива покупко-продажби, които зависят от регулаторни органи в съответната страна, постоянно се вършат с нейно познание. Да не приказваме за 20-годишното другарство на министър Петкова с Гинка - не мислите ли, че са си говорили за договорката? Не забравяйте, че Борисов постоянно доста от близко е следял ЧЕЗ. Когато страната още имаше 33%, неин представител в ЧЕЗ беше доближеният на Борисов и Пашата Митко Каратиста, чиято брачна половинка е общински консултант от ГЕРБ. Не мисля, че те са изтървали взор върху такова стратегически значимо сдружение. Напротив, мисля, че договорката е напълно на ръководещите и употребяват Гинка като заслон. Просто пристигна време ГЕРБ да си купи ЧЕЗ.

- Как по този начин "международно одобрена банка " подсигурява заем от 320 милиона евро на международно незнайната Гинка Върбакова и фамилната й компания, която има проблеми с предходни заеми и задължения към Национална агенция за приходите? И по какъв начин изобщо въпросната Върбакова предявява интерес към толкоз огромен бизнес, без да разполага с нужните налични средства? Това не е ли някакъв парадокс?
- Банка би подсигурила договорката или дала заем единствено против самоучастие от най-малко 30% и залог на акциите или предприятието, и то единствено в случай че познава притежателя и той има безупречна известност или в случай че различен заложи имущество като поръчителство. Гинка Върбакова няма нито активите, нито парите за самоучастие, нито история в ръководство на толкоз огромно сдружение. Това е като да пуснеш първокласник на изпит за докторат - няма по какъв начин да стане. За мен зад Гинка стоят други хора, които обезпечават заема на банката. Ще разберем това, когато след няколко години Гинка "продаде " сдружението на същинските притежатели. Това към този момент го видяхме с „ Булгартабак “, в този момент го разиграват с Общинска банка. Просто ръководещите изкупуват стопанската система.

- Възможно ли е договорка за 1/3 от енергоразпределението на България, която визира близо 3 милиона български консуматори и е обвързвана с националната сигурност, да става без благословията на кабинета и персонално на премиера Борисов?
- Не, не е допустимо. За мен това е договорка на хора от ГЕРБ, евентуално на най-високо равнище. Те подсигуряват договорката, "техните " контролни органи ще я ревизират, "техните " медии ще ни облъчват по какъв начин договорката е по чешките закони. За страдание, страната е толкоз отсъстваща към този момент, че даже не знае по какъв начин да отбрани ползите си. Просто следи. Гинка е извънреден договарящ от 6 месеца, предходният любимец беше небрежно премахнат и изпъден от пазара на сила, разчистиха терена за личния си любимец. Чехите в последна сметка не ги интересува на кого продават, взимат парите и не помнят. Много показателно ще е КЕВР дали ще даде позволение за договорката, тъй като по Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, член 92, комисията би трябвало да даде позволение за договорката, защото по нея ще има основаване на
залог на имуществото и акциите на петте сдружения на ЧЕЗ- България. Предполагам, в този момент натискът на ръководещите ще се придвижи върху КЕВР. То е ясно, че Комисия за защита на конкуренцията ще пусне сделката- първо, тъй като централизация в действителност няма, и второ, тъй като по какъв начин майката на народен представител от ГЕРБ ще се изправи против ползите на ГЕРБ?

- Как да си разбираем държанието на ЧЕЗ – огромна държавна компания, която приема драговолно да продаде бизнеса си в България на посочено й лице без биография?
- Все им е едно на кого продават, стига да не е лице с отявлено неприятна известност. Взимат парите и не помнят. Гинка Върбакова в тази ситуация прелестно става за ролята на покупател.

- Има ли някакъв смисъл от инспекция на договорката, в случай че всичко е авансово в съгласие? Комисия за защита на конкуренцията ще ревизира за монополно състояние на пазара, каквото няма. ДАНС ще ревизира произхода на средствата – в тази ситуация законен банков заем. Тази инспекция, с която министър председателят си прави пиар, не е ли просто за парлама?
- Проверките до момента трябваше да са направени. Сега са просто проформа, а и някой има вяра ли съществено, че Комисия за защита на конкуренцията ще спре договорката, при цялата политическа обязаност, която има? За да няма инспекции до момента, значи им е казано да няма инспекции. Сега като видяха реакцията, ще вършат псевдо-проверки. Тази договорка е готвена и въображаема от месеци, с потребление на подставени лица, с прикриване на следи, със затваряне на очите от страна на контролните органи. Оставка на енергийният министър е просто отпушване на напрежението, изгаряне на дребен бушон, само че договорката си върви и Гинка ще си вземе ЧЕЗ. Трябва оставка на цялото държавно управление.

- Кой, съгласно вас, стои зад тази съмнителна договорка?
- Могат да бъдат единствено високопоставени политици от ГЕРБ, осигуряващи чадър над договорката. Такава огромна договорка, осъществена от толкоз некомпетентен претендент без пари, става единствено с създаване на скица. И няма кой различен да я построи и обезпечи, с изключение на самите ръководещи.

- Има ли това държавно управление публично потребен ход оттук насетне? Може ли да се намеси в една договорка „ сред частни субекти “, както побърза да се застрахова министър председателят?
- Полезният ход е оставка на цялото държавно управление и ново държавно управление, което да направи инспекция на договорката. Не имам вяра и за секунда, че това държавно управление може да обезпечи естествена, същинска инспекция и да разгласи обществено резултатите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР