Това е съвсем ново откритие. Статуетката е на божество от

...
Това е съвсем ново откритие. Статуетката е на божество от
Коментари Харесай

Историческо! Откриха Богинята-Майка Кибела В Пловдив!

Това е напълно ново изобретение. Статуетката е на провидение от римския мавзолей, почитано във Филипопол през римската ера и съставлява богинята-майка Кибела седнала на престол, от двете страни с два лъва. Статуетката е без глава, има следи от опожаряване. Намерена е в късноантичен слой от началото на 4 век, когато християнството се утвърждава по нашите земи и такива езически монументи са били подложени на заличаване, по тази причина главата е счупена, сподели Мая Мартинова.

По думите й: " Това е северната част на Агората - градския площад на Филипопол, която е наситена с такива монументи, свързани с религиозния и административния живот. Съвсем скоро там открихме и надпис, който съставлява откъс от императорско писмо, тъй че това е най-репрезентативната част от площада, където се стичало популацията на града през римската ера, и където са съсредоточени такива монументи: скулптури на императори, на видни филипополски жители, афиши за осъществяване на гладиаторски битки. Така, че тази находка за нас не е изненада ", уточни Мартинова.

Кибела е фригийска богиня, майка на именития цар Мидас. Почитана в огромни елементи на Мала Азия и в Тракия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното изобилие. Олицетворява силите на природата, настойничка е на планините, горите и зверовете.

След като теренът " Форум Север " бъде изследван ще се изготви план за реституция, консервация и експониране, като ще бъде социализиран и привързан към останалия археологически комплекс. Там се планува създаване на стълба и пътека, която да свързва Епископската базилика с градския площад, разясни още археологът.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР