Това е състояние, при което на двете стени (предната и

...
Това е състояние, при което на двете стени (предната и
Коментари Харесай

Какво значи огледална язва?

Това е положение, при което на двете стени (предната и задната) или на стомаха, или на дванадесетопръстника, се появяват ранички, язви. Обикновено са една против друга, откъдето идва и наименованието им. Заболяването е хронично и има податливост към обостряне с присъщата за язвената болест симптоматика, изясняват експерти. 
Основният признак при такава язва е болежка в региона на корема.

Характерното е, че болката поражда 3-4 часа след ястие, от време на време се мести към кръста, под дясната лопатка, настрана, само че най-често е вдясно. Има и други признаци: киселини; тежест в епигастралната област; в някои случаи на болния му прилошава, след което поражда засилено слюноотделяне. Огледалната язва е изключително рискова с евентуалните си затруднения. 

Освен болки и впрочем неприятни признаци, може да се случи кръвоизлив, който е вътрешен и не е допустимо се види с просто око. Това положение е доста рисково, в случай че не се откри в точния момент, може даже да докара до съдбовен излаз. Всичко това демонстрира, че при появяване на сигнали, идващи от стомаха и дванадесетопръстника, безусловно се търси лекарска консултация. В никакъв случай самолечение, което ще докара до утежняване на положението и по-трудно лекуване.

Диагнозата се слага след гастроскопия, разясняват експерти, като докторът оглежда положението на лигавиците на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Ако се постанова, се взема материал за проучване за съществуване на Хеликобактер пилори. След това се назначава лекуване, като тук специалистите отново акцентират, че е рисково сами да приемате обезболяващи или други симптоматични медикаменти.

Специалистът евентуално ще ви предпише препарати за понижаване на киселинността на стомашния сок. Такива са Н2-рецепторите и инхибиторите на протонната помпа. А също и защитаващи лигавицата антациди, както и антибактериални средства.

По-важна от всичко е профилактиката

Първо, налага се по опция да планирате дневния си режим, в това число банкет на храна и какво да е менюто. Следва обаче да се откажете от някои артикули: пушено; пържено; прекомерно пикантно; лютиво; солено; оцет и маринати; алкохол.

Второ. Не изтезавайте стомаха си, приемайки разнообразни лекарствени средства без надзор. Известно е, че прекаляването с нестероидни противовъзпалителни средства може да нанесе забележима щета.

Трето. Посещавайте по-редовно доктора за наблюдаване и обзор. Ако нямате навика да спортувате, включете в дневния си режим някаква физическа интензивност въпреки всичко. 

Ако човек към този момент страда от язвена болест, тези рекомендации получават още по-голямо значение за него, те стават извънредно значими, с цел да не разрешат да се развият затруднения, предизвестяват експерти. Освен всичко изброено, е значимо да прилагате терапия, която да предотвратява рецидиви.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР