Това е само една стъпка, макар и в правилната посока,

...
Това е само една стъпка, макар и в правилната посока,
Коментари Харесай

Арх. Бакалова: ”Александровска” има терен за детска болница и без да се събаря строежа

Това е единствено една стъпка, въпреки и в вярната посока, от целия път, който би трябвало да бъде извървян, с цел да имаме същинска детска болница. Това значи разбор на потребностите, нова конструкция, промени в законодателството, промени в нормативната база, качествено задание, архитектурен конкурс - всичко това би трябвало да се случи, с цел да имаме същинска детска болница.
Така проектант Петкана Бакалова - част от самодейността „ За същинска детска болница “ разяснява пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на " Александровска " болница, а теренът да се употребява за напълно нов градеж на Национална детска болница. Според нея решението е „ просто първата стъпка в вярната посока “.

Конструкторът на остарялата постройка съобщи, че събарянето на сегашния градеж и започването на нов ще отнеме най-малко 2 години. Бакалова от своя страна уточни, че единствено укрепването на остарелия градеж, по данни на огромен немски тръст, би коствало към 500 лв. на квадратен метър и би лишило над година.

„ На тази цена умерено се строи нова постройка на недодялан градеж. Категорично укрепването на този градеж, с всички взаимни отстъпки, които трябваше да поносим, в случай че бяха настанили националната педиатрия вътре, щеше да излезе по-дълго като период и доста по-скъпо “, изясни архитектът.

От самодейността „ За същинска детска болница “ не са желали събарянето на остарелия градеж, добави тя.

„ В нашето искане не е заложено събарянето на този градеж. Теренът на " Александровска " болница е задоволително огромен, с цел да бъде открито архитектурно решение, което да удоволетвори потребностите на националната педиатрия и без да се занимаваме с този градеж. Вчера коментирахме опциите и за други терени, които са подобаващи. Премиерът " затвори " диалога до карето на " Александровска " болница, само че това не значи, че ние няма още един път да изкоментираме други вероятни решения, които може да се окажат и по-удачни. Колкото до терена на " Александровска " - той е задоволително огромен! Трябва преосмисляне на всички изоставени постройки там и надлежно на терен, с цел да се откри най-хубавото решение, само че точно това е задачата на един архитектурен конкурс “.

Дори и да бъде отстранен градежът, инсинераторът за биологични боклуци остава на 20 метра, а това значи, че и той би трябвало да бъде отстранен, в случай че бъдещата болница се строи там, акцентира Бакалова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР