Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се
Коментари Харесай

На този ден: Приключва последната мисия до Луната

Това е рубриката, в която ще ви напомним какво се е случило на днешния ден - любопитни обстоятелства и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На 19 декември 1879 година е подписан Мемоарът на българи от Македония. Той съставлява послание на 102 македонски българи към Великите сили, с което се желае основаване на един вилает от всички македонски епархии, обитаеми с българи.

В него се обрисува тежкото състояние и неналичието на сигурност на християните в Македония, грабежите, убийствата, насилията от страна на мюсюлманите, които са толерирани от страната и оставяни свободно да се разхождат въоръжени до зъби. Иска се разработване на специфични правилници от комисия, в която необятно да е показано локалното население.

Великите сили би трябвало да създадат нужните действия за основаване от всички епархии и кази в Македония, населявани в болшинството си от българи – а точно Дебър, Охрид, Костур, Лерин, Битоля, Воден, Мелник, Сяр, Драма, Дойран, Велес, Скопие, Джумая, Щип и впрочем – на един вилает.

През 1972 година на Земята се завръща последната пилотирана задача до Луната. Това се случва с кацането на Аполо 17 на Земята. Последните хора, стъпили на естествения ни сателит са Харисън Шмит и Юджийн Сърнън. Пилотът Роналд Еванс остава самичък на окололунна орбита в главния блок на Аполо за повече от три дни. По време на полета прави и две галактически разходки.

До този миг е имало 11 пилотирани задачи до Луната, от които 6 са кацнали на повърността. 12 са астронавтите, стъпили на повърхността ѝ.

Всъщност, НАСА била възнамерявала още три задачи до Луната. Те обаче по този начин и не се състояли. Отмяната на трите полета става с решение на Конгреса на Съединени американски щати, подбудено от непропорционалното повишаване на разноските по лунната стратегия.

Като развиване на лунната стратегия, НАСА възнамерява основаването на огромна орбитална станция със сменяеми екипажи. Тази концепция е ослепително осъществена в галактическата стратегия Скайлаб. През 1973 – 1974 година три екипажа работят на станцията и слагат върхове по дълготрайност на галактическия полет, които са усъвършенствани след повече от четири години. Въпреки тези огромни триумфи програмата е прекъсната заради прекомерно високата цена на ракетата-носител.



През 1974 година на пазара се появява първият личен компютър - Алтаир 8800 . Той е направен от Хенри Едуард Робъртс от американската компания Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS).

Машината разполага с 256 байта компютърна памет. Компютърът се купува посредством поръчка по пощата, а основателите му в началото се надяват да продадат няколкостотин комплекта, предопределени за запалянковци, само че са изцяло сюрпризирани от провокирания интерес. Обяснение може да се търси в цената на комплекта от към 400 $, като единствено микропроцесорът коства 360.

Само за един месец продажбите са хиляди. Смята се, че Altair възпламенява искрата, породила микрокомпютърната гражданска война през идващите няколко години.



На днешната дата през 2001 година се състои и премиерата на кино лентата Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена. Филмът печели 4 Оскара и признанието и на критиците, и на почитателите. Той печели над $870 милиона $ по света и се подрежда на второ място в класацията за най-успешните филми през 2001 в Съединени американски щати и света. Днес той е на 15 място в класацията за най-успешни филми на всички времена.



Рожден ден на 19 декември честват щангистът Гълъбин Боевски, рапърът Ицо Хазарта, композиторът Мартин Георгиев, футболистът Георги Калайджиев, футболистите Георги Калайджиев и Димо Бакалов и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР