Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Световен ден на белия бастун и чистите ръце

Това е рубриката, в която ще ви напомним, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Завършва строителството на Кьолнската катедрала, траяло 632 години



Кьолнската катедрала „ Свети Петър и Света Мария “ е измежду най-известните готически катедрали.
През 1996 година църквата е включена в листата на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана годишно от милиони вярващи и туристи от целия свят и е измежду знаците на средновековната църковна архитектура.
Нейното строителство трае от 1248 до 1437 година, както и на по-късен стадий от 1842 до 1880 година В интервала от 1880 до 1884 година тя, със своите 157 m, е най-високата постройка в света. Днес е втората по височина черква в Германия (след катедралата в Улм). Централен храм е на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия.

Построена е на мястото на остарялата каролингска катедрала на града, осветена през 873 година, която се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през Средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената римска империя. През 1164 година кьолнският архиепископ Райналд декор Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди този момент се съхранявали в един от миланските манастири.

Райналд декор Дасел ги получава от император Фридрих I Барбароса, като по този метод императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му обезпечил при завладяването на Милано при Италианския поход. За тях е направен специфичен саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като страж на реликвите Кьолн придобива висок сан в западнохристиянския свят. През 1248 година, когато архиепископът на Кьолн Конрад декор Хохщаден слага първия камък в основите на подобаваща за фамозните си реликви катедрала, стартира един от най-дългите градежи в европейското строителство, приключен през 1880 година

Международен ден на белия бастун



На 6 октомври 1964 година в Съединени американски щати с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е разгласен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите афишира 15 октомври за интернационален ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благоденствие на слепите (по-голямата и по-стара международна организация на слепите) по предложение на ръководителя на комитета по рехабилитация взима също решение да предложи на своите членове да означават 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

В осъществяване на решението на Президиума на Световния съвет за благоденствие на слепите управлението на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 година провежда редица мероприятия за първото ознаменуване в България на Международния ден на белия бастун. В навечерието на 15 октомври е квалифициран и разпратен текст за функционалностите и смисъла на белия бастун до всички организации на ССБ. Сред жителите е публикувана брошура за напредването на слепите и в какви случаи и по какъв начин да бъдат те подпомагани от виждащите участници в придвижването по улиците и пътищата.

На 15 октомври по Радио София, стратегия „ Хоризонт “, са излъчени изявление със заместник-председателя на ЦС на ССБ Спас Карафезов и къс текст за подвижността на слепите, а по стратегия „ Христо Ботев “ – концерт на Професионалния хор на слепите. На 18 октомври националната телевизия излъчва репортаж за живота на слепите. От 14 октомври в продължение на една седмица в кино „ Култура “ се прожектира филм за трудово-професионалната реализация на българските слепи „ Редом с нас “. В локалния и централен щемпел са отпечатани материали, отдадени на слепите хора.

Световен ден на чистите ръце



Световният ден на чистите ръце се отбелязва от 2008 година всяка година на 15 октомври и е разгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации във връзка на Световна година на хигиената. Световният ден за чисти ръце е самодейност на организацията Публично-частно партньорство за миене на ръце за повишение на информираността на обществеността за смисъла на миенето на ръцете като профилактика за предотвратяване от заболявания.

През 2008 година в деня се включват 120 млн. деца от 70 страни. Всяка година в самодейността се вземат участие близо 200 млн. души от над 100 страни. Според учените миенето на ръцете със сапун може да избави живота и здравето на милиони по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции. Насапунисването е наложително, тъй като това е най-достъпният и на ниска цена метод да се " отмият " редица заболявания - от диария до новите варианти на грипа.

Използването на сапун усилва времето на миене и посредством триенето на ръцете разгражда и отмива мръсотията, в която се съдържат множеството микроби, а и след измиване кожата на ръцете придобива приятна миризма. При вярна и постоянна приложимост всички сапуни са еднообразно ефикасни и потребни за чисти ръце. Сапунисването и измиването може да предотврати и заболявания от кожни инфекции, очни възпаления, грип. Този табиет е ефикасен даже и в мощно пренаселени и цялостни със болести места.

Ръцете постоянно са преносители на болестотворни патогени сред хората, като това става при пряк контакт (например здрависване, допиране, целуване) или косвено - при допиране на повърхности, до които имат досег други преди или по-късно. Когато не се мият със сапун, върху ръцете, които са били в контакт с човешки или скотски екскременти, телесни течности като секреция от носа, инфектирана храна или вода, банкноти, попадат бактерии, вируси и паразити.

Личности родени на този ден:



Месут Йозил  е немски професионален футболист от турски генезис, роден в Гелзенкирхен, Германия. Известен със своите механически умения и креативност, Йозил е получавал и хвалба за пъргавината, финеса и гъвкавостта си като атакуващ полузащитник. Той също по този начин е играл и като необятен халф в кариерата си. Понастоящем е състезател на турския тим Фенербахче.
Като немски национал, Йозил държи върха за най-вече награди за състезател на годината в Германия, цели 5. Дебютира като за националния тим на Германия през 2009 година, на 20-годишна възраст и взе участие в пет огромни шампионата. Той е най-хубавият помощник на Мондиал 2010 и Евро 2012 на УЕФА, където два пъти помога на Германия да доближи полуфиналната фаза. Йозил оказва помощ на Маншафта да завоюва Световно състезание по футбол 2014 година. Оттегля се от немския народен тим след Мондиал 2018, потвърждавайки че е дискриминиран и е проявено пренебрежение от Германската футболна асоциация (DFB) и немските медии.



Антъни Джошуа  е английски професионален боксьор. Той е повторен международен първенец в тежка категория във версии Международната боксова федерация, Световната боксова асоциация и Световната боксова организация в тежка категория. Преди това е завоювал купите на Англия и Британската общественост в тежка категория. Като дилетант съставлява Англия на Световното състезание по бокс в Баку през 2011 година, където печели сребро, и на Летните олимпийски игри през 2012 година, където печели златен орден. За пръв път става международен първенец през април 2016 година, нокаутирайки Чарлс Мартин. През април 2017 година печели Мачът на годината против Владимир Кличко, вследствие на което БоксРек, списание Ринг и Транснешънъл Боксинг Ранкингс Борд го дефинират за най-хубав в тежка категория – позиция, която държи до юни 2019 година. На 12 декември 2020 година, в Лондон, в дълго чакания мач против Кубрат Пулев Джошуа пази поясите си и нокаутира българина в 9-ия рунд. Следващата му цел е да стане безспорен международен първенец, откакто победи Тайсън Фюри.



Ивайло Василев Стоянов, прочут като  Мариус Куркински , е български сценичен и кино артист, режисьор и музикален реализатор, изключително прочут с монологичните си театрални постановки, както и с песните и музикалните клипове „ Ти-ри-ри-рам “, „ Шу-шу “, „ Стига бе! “ и (заедно с Ирина Флорин) „ Пътуване “. Публично разкрива, че е гей през 90-те години на 20 век. Куркински изяснява в изявление от 2011 година по какъв начин „ връзката сред мен и жена е невъзможна. Важно е да бъдем почтени в този случай “. Въпреки това показва изрично отрицание към гей браковете и осиновяването, въпреки че е „ за сходни връзки “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР