Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Празник на архитекти, строители и зидари в България

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
6 октомври - Ден на архитектите, строителите и зидарите в България
Прочетете още
Архитектурата е просвета и изкуство за създаване на здания и други строителни структури. Професията на архитекта обгръща разнообразни действия, свързани с проектирането и строителството на здания или групи от здания, както и на окръжаващото ги пространство, предопределено за обитаване или потребление от хората.

В необятен смисъл архитектурата включва освен проектирането и построяването на здания, само че разнородни действия от най-едромащабните – обмисляне на цели области и страни (териториално устройствено планиране), планиране на обитаеми места и открити пространства, като улици, площади, градини, паркове (градоустройство и ландшафтна архитектура) – до най-дребномащабните, като конструиране на елементи или обзавеждане.



Архитектурната активност изисква отчитането на необятен кръг функционални, механически, публични и естетически фактори и ограничавания, които се отразяват в приключения артикул. Тя е обвързвана с изобретателното потребление и съчетаване на материали, технологии и размери, както и с организацията на строителния развой, в това число периоди за осъществяване и себестойност. Документацията, създавана от архитекта (архитектурен проект) и включваща нормално чертежи и механически спецификации, нормално демонстрира структурата и общото държание на проектираната постройка.

На днешния ден, 6 октомври, архитекти, строители и зидари честват професионалния си празник. Това е датата, на която християните почитат св. Тома. Според вярванията той бил умел строител. Смятан е за настойник на всички, заели се с нелеката задача, да проектират и строят разнообразни здания. То този ден имен ден честват:  Тома  и производните му  Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая  и други.

В Париж стартират представленията на световноизвестното кабаре Мулен Руж



„ Мулен Руж “ е известно нощно заведение, кабаре в Париж, намерено на 6 октомври 1889 година по случай първата международна галерия. Разположено е в 18-и арондисман, наоколо до прословутия квартал с алените фенери и Плас Пигал.

Залата побира 850 души. В кабарето е играла и българката Фео Мустакова. Тук са пели Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан, Франк Синатра, Лайза Минели и други.



Прочутият канкан, който става емблематичен тук, е кадрил по музика на Офенбах. В края на 19 век англичанинът Чарлз Мортън го назовава френч канкан и съгласно него е „ извънредно гръмък танц, пристигнал от Франция “. Звездите на „ Мулен Руж “ стават известни най-вече от картините на известния художник Анри дьо Тулуз-Лотрек, който от самото разкриване на кабарето идва в него всяка вечер и въодушевен от красивите танцьорки, основава творбите си.

Родени на този ден са:



Любомир Ганев  – някогашен български волейболист. Роден е на 6 октомври 1965 година в Русе. състезава седем години за „ ЦСКА “, като 5 пъти е първенец на България. От 1991 година играе за италиански отбори – първо в „ Алпитур “, а след това – в „ Агридженто “, „ Сполето “ и „ Фано “. През последната си година като деен играч Любо Ганев играе един сезон в гръцкия „ Арис “, с който става първенец. През 1998 година приключва спортната си кариера и се насочва към бизнеса. В мъжкия народен волейболен тим е от 1985 до 1998 година. Носител е на бронзов орден от международното състезание във Франция през 1986 година След преустановяване на спортната си кариера се занимава с доста и разнообразни бизнеси, взе участие в доста телевизионни шоупрограми. От 13 март 2020 година е президент на Българската федерация по волейбол.



Владимир Манчев  – някогашен български футболист. Роден е на 6 октомври 1977 година в Пазарджик. За престоя си в ЦСКА Манчев вкарва 41 гола за 86 мача. През сезон 2001/02 на А група става голмайстор на България и печели наградата Футболист на футболистите. През лятото на 2002 е продаден на френския гранд Лил. Нападателят се включва сполучливо във френския тим, където остава до есента 2004 година, когато е продаден на испанския Леванте. За два сезона с Леванте Манчев изиграва 60 мача и вкарва 20 гола, като съумява да помогне на тима си да се завърне в Примера дивисион. За националния тим на България Владо Манчев има 19 мача и 3 гола. През миналия сезон Владимир Манчев беше част от щаба на Христо Янев, с който ЦСКА съумя да завоюва Купа България.



Димитър Туджаров (Шкумбата) –  български артист – комедиант. Роден е на 6 октомври 1954 година в Петрич. Шкумбата е най-добре прочут като повествовател на вицове (англоезичният термин е „ скечове “). През 1979 година приключва ВМЕИ – София, магистър по Автоматика и телемеханика, само че защото неговите предопределение и гений са несъмнено на артист и комедиант, той се осъществя професионално на сцената като подобен повече от 30 години. През 2009 година той се дипломира с магистърска степен по Реторика в СУ „ Св. Климент Охридски “, във факултета по Философия. От 1997 до 1998 година по телевизия 7 дни води лично шоу, наречено „ Шоуто на Шкумбата “. Автор на доста продукции и моноспектакли, някои от които са: „ Смях до сълзи “, „ Тежко е, само че няма по какъв начин! “, „ Животът желае жертви, само че няма да сме ние “, „ Параграф 23 “. От 25 май 2020 година е водещ на хумористичното предаване „ Tonight with Шкумбата “ по 7/8 ТВ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР