Това е професор Галилей Симеонов или просто Никола Цветин. И

...
Това е професор Галилей Симеонов или просто Никола Цветин. И
Коментари Харесай

Тъжната история на 91-годишния художник на Левски, който спи в каруца СНИМКИ

Това е професор Галилей Симеонов или просто Никола Цветин. И надали има някой в средите на изкуството, пък и отвън тях, който да не го познава или да не е чувал за него, написа " ".

Дългогодишен учител в Националната художествена академия и считан за един от последните живи класици на българското изобразително изкуство, основател на един от емблематичните портрети на Васил Левски. Всеки възрастен човек, изключително от неговия сан, би трябвало почтено и умерено да живее старините си. Животът обаче се оказва неблагоразположен към него.

Днес художникът се пробва да претърпява самичък в безкрайна бедност, мизерия и беднотия, в остаряла, оставена от дядо му порутена къща съвсем без покрив, без ток в монтанското село Гаврил Геново. А вечер вместо в легло, си ляга в каручка. Преди 10 години губи и брачната половинка си, деца няма.


За нелеката орис на 91-годишния създател обърна внимание художникът Евгени Чалъков.

Той показа, че е покъртен и извънредно смутен от ситуацията, в която е разкрил професора: „ Много тъжно, последна бедност и изключителна беднотия “ - по този начин го намира Чалъков в монтанското село. И все пак той е със мощен дух, избистрен разум и все по този начин креативно схващане.

91-годишният създател през днешния ден има потребност от простички неща – обикновено жилище за зимата, материали за изобразяване и помощ от обществен патронаж, който да му обезпечава храна.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР