„Това е претупване на въпроса. Просто искаме да се отървем

...
„Това е претупване на въпроса. Просто искаме да се отървем
Коментари Харесай

Зинаида Златанова: Предложението за независимо разследване на главния прокурор е повърхностно

„ Това е претупване на въпроса. Просто желаеме да се отървем в събота против неделя от едно главоболие, което ни пречи. Това главоболие се назовава господство на правото. Не е редно подобен въпрос да се взема решение на коляно. Това е незадълбочено, тъй като няма разбор, няма посочени отзиви на адвокати, на професори, на практици, на представители на доктрината, на конституционалисти “, разяснява пред БНР Зинаида Златанова, някогашен правосъден министър и някогашен началник на представителството на Европейската комисия в България, във връзка предлагането на ръководещата партия безусловно самостоятелен прокурор да управлява работата на основния прокурор.

Според Златанова има заплаха с предлагането на механизъм за без значение следствие на основния прокурор да не отговорим на Конституцията и на Венецианската комисия.

В предаването „ 12+3 “ тя акцентира, че процедурата за избор на този „ инспектор “ наподобява, че ще e по-облекчена от тази за самия основен прокурор. За Златанова това е погрешно и попита – ще има ли състезателност при избора на „ контрольора “?

„ Другият огромен проблем, който би трябвало да се преодолее е, че нямаме европейския опит… Когато в една демократична страна, каквато е България, процедурите за назначение на основен прокурор са тежки и мудни, то е тъй като това е човек, който би трябвало да бъде селекциониран по този начин, че да не го подозираме в някакви планове за осъществяване на тежки закононарушения. Тази хипотеза, че този, който стане основен прокурор, от първия си ден на поста ще стартира да обмисля по какъв начин да прави умишлени закононарушения, демонстрира степента на правосъзнание в ръководещите, в обществото. Това е съмнение “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР