Това е преломен момент за президентството и за този президент,

...
Това е преломен момент за президентството и за този президент,
Коментари Харесай

Речта на Макрон: Пожарът в "Нотр Дам" представлява възможност и заплаха за президента

" Това е повратен миг за президентството и за този президент, изправен пред една от най-сериозните обществени рецесии в страната от 30 години насам. " Така в. Le Monde разказа основното послание на френския президент Еманюел Макрон към нацията в отговор на митингите на така наречен жълти жилетки, което обаче бе отсрочено поради пожара в " Нотр Дам ".

Случилото се с катедралата и вълната от страсти, които се отприщиха, могат по едно и също време да бъдат тласък и опасност за Макрон, написа в. Guardian. " От една страна, това е добре за президента. Той сподели, че има верните рефлекси и отсрочи плануваната тирада. Тази злополука му предлага опция да изиграе ролята на държавен глава и да сплоти нацията ", споделя Франсоа Езбур от International Institute for Strategic Studies. Но съгласно него острата социална реакция към пожара разкрива " страна, претърпяла струпване на контузии. Франция е политически и обществено доста уязвима ". А това повишава залозите за речта, когато Макрон я изнесе. " Тя би трябвало да е друга от плануваното. Страната мощно се нуждае от посока и в случай че не я получи, това може в действителност да се окаже доста значим миг ", заключава Езбур.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Има доста какво да построяваме отначало

Според Брюно Котре от центъра за политически проучвания към парижкия университет Sciences Po реакцията на Макрон към пожара е посочила " по какъв начин има намерение да се оправи и да превъзмогне рецесията с " жълтите жилетки ". Бедствието може да помогне на желанието му за дълбока промяна на страната. " Той може да го употребява за консолидиране на базовите си причини – апелът към мир и единение, потребността за сближение на нацията, напредването на националния план. Посланието е: Има доста какво да построяваме отначало във Франция ", твърди Котре.

Отложената тирада трябваше да заключи заключенията от така наречен огромен спор на Макрон – тримесечни национални съвещания, включващи полемики в интернет и диспути из страната. Това стана в резултат на митингите на " жълтите жилетки ", които прераснаха в протест против президента и френския политически хайлайф. Сред заключенията на " огромния спор " на Макрон са " големите разочарования на хората от налозите " и потребността " те да бъдат понижени и да бъдат понижени бързо ". Други претенции, които се появиха в процеса, са възобновяване на връзката сред градската и провинциална Франция, въвеждане на повече либералност в някои региони и решение на казуса с климатичните промени, без да се усилва бремето за бедните.

Серия ограничения

Според френските медии са планувани серия от ограничения, в това число понижаване броя на депутатите, по-голямо съразмерно показване в изборите и повече локални референдуми, прекъсване на затварянето на учебни заведения и лечебни заведения и орязване на налога върху приходите.

Брюно Тертре от Foundation for Strategic Research счита, че пожарът в катедралата може да докара до " митерански миг " за Макрон и той да " остави своя отпечатък върху Париж ". Но предизвестява, че е малко евентуално това да има надълбоко въздействие върху политиката на президентството. " Да, има вълна от единение и страсти. Но всички знаем, че сходни моменти на национално обединяване са къси и не мисля, че Макрон има илюзии, че това ще продължи изключително дълго ". Все отново Тертре добавя, че в случай че президентът успее в предизвикването да възвърне " Нотра Дам " допустимо най-скоро, " това може би ще трансформира рецесията в някакъв тип опция ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР