Това е предложила Урсула фон дер Лайен в писмо до

...
Това е предложила Урсула фон дер Лайен в писмо до
Коментари Харесай

ЕК ще забрани вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица

Това е предложила Урсула фон дер Лайен в писмо до държавните управления на петте страни от Централна и Източна Европа с оферти за разрешаване на казуса с несъразмерния импорт на зърно от Украйна, заяви Полското радио, представено от Българска телеграфна агенция. Информацията бе доказана и от говорителката на Европейска комисия Дана Спинант.

Писмото е било изпратено до петте страни - България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, чиито водачи приканиха в края на март за незабавни дейности.

Европейска комисия ще се възползва от изключителни пълномощия, с цел да наложи възбрана върху вноса от Украйна на четири продукта - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Решението на равнище Европейски Съюз ще размени едностранните забрани за импорт, признати от Полша, Унгария и Словакия и оповестени от България и Румъния. Европейска комисия осведоми също, че е почнала следствие по отношение на други " чувствителни ", както ги дефинира артикули, които се внасят от Украйна в Европейски Съюз.

Говорителката на Европейска комисия е удостоверила и повишението на отпуснатите във втория пакет средства за фермерите от петте страни, които са понесли загуби - от 75 милиона евро до 100 милиона евро. Първият пакет беше от 56,3 млн. евро за България, Унгария и Полша, от които нашата страна получава 16 млн.

Фон дер Лайен напомня в писмото, че за решение на казуса е нужен общ европейски метод. Шефката на Европейска комисия дава три оферти в тази тенденция - финансовата помощ, превантивни ограничения съгласно комерсиалните правила за някои категории, зърно като пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, следствие за други чувствителни артикули, осведоми по-рано.

До края на деня би трябвало да стане явен и резултатът от срещата на изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, който ще разисква казуса с министрите на земеделието на 5-те засегнатите страни.

Производители от петте страни заплашиха с митинги дори в Брюксел, в случай че вносът от Украйна не бъде спрян. От Европейска комисия по-рано обявиха, че въпросните търговски решения са общоевропейска политика и разкритикуваха страните, които вкараха възбрана на вноса. Първи бяха държавните управления на Полша, Унгария и Словакия, последвани през днешния ден и от нашата страна.

Решението бе взето от служебния кабинет на днешното му съвещание, с което то наложи краткотрайна възбрана за украински импорт на над 20 типа храни, измежду които пшеница, яйца, слънчоглед, мед. Ограничението влиза в действие от 24 април до 30 юни 2023 година

Часове по-късно и от Букурещ пристигна новината, че Румъния ще запечата и следи товарния пренос на украинско зърно през страната, заяви румънското министерство на земеделието, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Румънският министър на земеделието Петре Дая е изискал от украинския си сътрудник Микола Солски бързо да откри решения за ограничение на износа на зърно в Румъния. Той е декларирал още, че от през днешния ден румънските митници ще инспектират всички аграрни и хранителни артикули от Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР