Това е предизборен трик. Дадените пари няма да решат нищо

...
Това е предизборен трик. Дадените пари няма да решат нищо
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Интересите в здравеопазването пречи на реформата

Това е избирателен трик. Дадените пари няма да решат нищо в системата, по-скоро ще задълбочат проблемите. Финансират се фалиращи сдружения, които не могат да правят добре своите функционалности. Секторът е толкоз тънък, има доста преплетени ползи, че никой няма политическата воля да направи действителна промяна “.
Това сподели пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика Аркади Шарков.

„ Всяко последващо държавно управление подценява започнатото по някоя здравна тактика и стартира нещо ново или избира да има застоялост пред това да има действително придвижване “.

„ През 2000 година сме „ произвеждали “ към 1600 медицински сестри на година. Към момента имаме към 300 на година, които приключват. Стандартът в Европейския съюз е две сестри към един доктор, а у нас е едно към едно. Не би трябвало да се приказва на ангро във връзка заплатите – поради фактора величина на обитаемото място и поради това от кое място идва финансирането “, сподели още Шарков в предаването „ Нещо повече “.

Шарков предизвести, че държавната помощ, която беше отпусната, може да докара до огромни проблеми с Европейска комисия, тъй като нямаме право да отпускаме държавни помощи към сдружения.

По думите на Аркади Шарков, в общинските и в държавните лечебни заведения би трябвало да се вкара нов вид стандартизация за установяване на заплатите на медицинските сестри, да се види по кои клинични пътеки има доходи и дали някои лечебни заведения би трябвало да останат със статут на лечебни заведения.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР