Това е последната буква от латинската азбука. Доскоро напомняше само

...
Това е последната буква от латинската азбука. Доскоро напомняше само
Коментари Харесай

Z като заплаха, зверове или половин свастика. Как една буква заживя собствен живот

Това е последната писмен знак от латинската писменост. Доскоро подсещаше единствено за героя Зоро. Днес знакът Z към този момент е знак на съветската война в Украйна. Това обаче не стана внезапно.

За пръв път го видяхме върху съветски танкове. После тези танкове влязоха в Украйна.

Сега признакът Z е на всички места – върху билбордове, тениски, прозорци на коли, гимнастически трика. Целта му е да показва поддръжка за съветската военна експанзия против Украйна. За несъгласните с войната в Русия той значи опасност. Тези, които му се подиграват, получават санкции.

Все повече хора съпоставят знака Z с използването на свастиката като нацистки знак. Украинският министър на защитата Олексий Резников разгласява изображение с две кръстосани букви Z, които образуват нацисткия знак.

„ Всъщност не разбирам за какво не избраха цяла свастика “, сподели основната редакторка на украинското издание Киев Индипендънт Олга Руденко.

Откъде се появи признакът Z, какво значи и по какъв начин се трансформира в знак на поддръжка за войната? Отговорите са в идващите редове.
Откъде се появи и какво значи
За пръв път знакът Z беше видян върху съветска военна техника в края на февруари, няколко дни преди началото на войната. Базираната в Русия организация Conflict Intelligence Team (CIT) няколко дни преди началото на нашествието разгласява видео на движеща се съветска военна техника покрай границата с Украйна, на което се вижда знакът Z върху танковете. Тогава Москва към момента твърдеше, че няма желание да стартира война против Киев.

След като Русия стартира войната против Украйна на 24 февруари, знакът Z беше видян на съветски танкове и камиони на украинска територия. Снимки на фотографа на Ройтерс Александър Ермоченко демонстрират, че знакът се появява върху съветска военна техника в редица градове в Донецк. Украинските управляващи оповестиха и за друго обозначение върху съветските танкове – знакът V.

Откъде се появиха и какво значат тези знаци върху съветската военна техника? Версиите са няколко.

Първата е, че това са букви, които значат принадлежността на военната техника към избран боен окръг . Тази версия се пази от създателя на CIT Руслан Левиев.

„ В Русия има няколко военни окръга. Например, има Западен боен окръг. Тоест неговата абревиатура е ЗВО, а на латиница – ZVO. Първата писмен знак (е) Z – надлежно техниката на Западния боен окръг е маркирана със Z “, сподели той пред телевизия.

„ Има Източен боен окръг [на съветски – Восточный военный округ], т.е. ВВО, а на латиница – VVO. Така че техниката на Източния боен окръг е маркирана с V. “
 Руски танк със знак Z във Волноваха
По думите на Левиев върху съветска военна техника е видян и знак триъгълник. Според него той отбелязва машините на Южен боен окръг, чиито нашивки изобразяват планини, за които е знак триъгълникът. Има и Централен боен окръг, чиято техника се отбелязва с диагонална линия.

„ Това не е наша хипотеза, описаха ни го самите бойци, които са на границата, че по този начин са им обяснили обозначаването на техниката “, сподели Левиев в изявление от 27 февруари.

Има и друго пояснение – че знакът Z е употребен от съветската войска, с цел да може съветската военна техника да се разпознава отдалеко, за да се избегне другарски огън . Един от специалистите, които поддържат тази теза, е подполковник Тайсън Ветцел от основания във Вашингтон Атлантически съвет.
 Танк с буквата Z
Ветеранът от съветските специфични сили Сергей Кувикин сподели пред съветски уебсайт, представен от Би Би Си, че другите знаци отбелязват разнообразни военни елементи .

„ Използват се знаци като тези – Z в квадрат, Z в кръг, Z със звезда или просто Z “, е представен да споделя той. Целта е да се подсигурява, че даже да изгубят връзка с командването си, съветските елементи са там, където са изпратени. “

Появи се и обяснението, че буквата Z символизира „ цел номер едно “ на съветските сили в Украйна – украинският президент Володимир Зеленски. То не е споделяно от доста военни специалисти.
Как Z се трансформира в знак на войната
Руското военно министерство не споделя от кое място идва и какво значи знакът Z, само че го трансформира в знак на войната. В страницата си в Инстаграм министерството стартира акция със знаците Z и V и надписи „ За победа “ (#ZаПобеду) и „ Силата на истината “ (#СилаVПравде). Това се случи през втората седмица от войната.

Сега знакът Z може да се види на всички места в огромните градове на Русия – върху капаците на колите, на автобусните спирки, по билбордове и плакати. Руската държавна телевизия RT, достъпът до която беше спрян в Европейски Съюз, пусна в онлайн магазина си тениски с този знак.
 Знакът Z върху автобусна спирка в Санкт Петербург
Кампанията на съветското военно министерство изобразява буквата Z с ленти в черно и оранжево – отпратка към така наречен георгиевска лента, която се носи по случай Деня на успеха над нацистка Германия във Втората международна война.

Русия изяснява войната, която стартира против Украйна, с желанието си да извърши „ денацификация “ в страната и упреква ръководещите в Киев, че са „ неонацисти “ и „ наркомани “. Москва не е предоставила доказателства за тези изказвания.
 Плакат със знака Z изобразен с цветовете на така наречен георгиевска лента в Санкт Петербург
„ Те придадоха на знаците значение надалеч оттатък това, с което са били основани “, сподели преподавателят в Университета на Тексас Кирил Аврамов пред списание Тайм. „ Това се вписва в традицията на най-хубавите техники на руската агитация за заграбване и приемане на знаци. “

Според Аврамов задачата на съветската агитация е „ да приравни дейностите на съветската войска против Украйна в този момент с тези на руската войска по време на Втората международна война “.

В славянските езици буквата Z не съществува, само че тя е мощен и елементарно различим знак, разяснява Емили Ферис от английския Royal United Services Institute (RUSI).

„ Често при пропагандата най-простите неща работят най-добре “, сподели тя пред Би Би Си. „ [Символът Z] наподобява плашещ и много внезапен. От естетическа позиция, това е доста мощен знак. “

В Украйна също се появиха съпоставения с Втората международна война, само че в противоположна посока. Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников съпостави признака Z с нацистката свастика в пост в Туитър от 7 март. Той разгласява изображение с две кръстосани букви Z, които образуват нацисткия знак.

Два дни по-рано основната редакторка на украинското издание Киев Индипендънт Олга Руденко направи същото съпоставяне.

„ Руснаците избраха буквата Z за знак на своята инвазия в Украйна. Тя маркира съветските военни машини и е необятно употребена от подкрепящите войната в Русия “, тя. „ Не разбирам за какво не избраха цяла свастика. “

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации украинският дипломат Сергий Кислица сподели, че буквата Z в действителност значи зверове (на съветски - звери). Това провокира имитация на съветския дипломат Василий Небезня, който сподели, че Москва има „ свое лично мнение “ за това кои са зверовете.
Депутати и заболели деца
От началото на войната против Украйна съветските управляващи проведоха десетки акции в нейна поддръжка, включващи буквата Z.

Руската депутатка Мария Бутина , която беше наказана в Съединени американски щати за това, че е работила като сътрудник на непознато държавно управление, без да се записва, също се включи в акциите в поддръжка на войната. Тя разгласява послание към съветските бойци в профила си в Телеграм, по време на което носеше значка със Z на ревера на сакото си.

„ Продължавайте работата, братя. Ние сме с вас “, сподели тя.

На Световната купа по спортна гимнастика в Доха, Катар, съветският гимнастик Иван Куляк се появи със знак Z на трикото, което носеше и по време на церемонията по награждаването. Куляк завоюва бронз, а състезателят на Украйна Илия Ковтун завоюва златото. Международната федерация по гимнастика осъди „ шокиращото държание “ на Куляк. Срещу него стартира следствие и той е застрашен от възбрана да се състезава.
 Руският гимнастик Иван Куляк със знак Z на трикото
Местните управляващи в редица съветски райони също намират метод да покажат признака Z. В Архангелск локалният парламент изобрази Z на стената на постройката си със светлини.

„ Това символизира поддръжка за нашите въоръжени сили, поддръжка за решенията на президента и цели да ни сплоти в сложна обстановка “, сподели представителят на локалните управляващи Иван Жерканов пред съветска медия, представен от Ройтерс. Въглищният регион Кузбас включи признака в името си по самодейност на локалните управляващи и към този момент ще се изписва като КуZбас.

Употребата на признака не подмина даже учебните заведения – редица просветителни институции разгласиха фотоси на учениците, подредени тъй че да образуват признака Z. Персоналът в заведение за лекуване на онкоболни деца в Казан изкара пациентите си на открито и ги подреди във групировка Z.

„ Пациентите ни и целият екип се включи, общо 60 души “, сподели Владимир Вавилов, началник на благотворителната организация, която ръководи диспансера.
 Деца от онкодиспандес в Казан са подредени под формата на знака Z
Знакът Z се появи и отвън границите на Русия. На митинг в сръбската столица Белград в поддръжка на съветската експанзия против Украйна признакът се появи върху прозорци на коли и върху облеклата на участниците.
Заплахи, митинги и санкции
За някои руснаци обаче Z се трансформира в знак на опасност. Хора, които се оповестиха обществено против съветската експанзия в Украйна, описват, че са намерили на вратите на домовете и офисите си знак Z, изписан със спрей или багра.

Сред вандализираните офиси беше този на правозащитната група „ Мемориал “ , която. Според организацията след полицейски обиск в централата ѝ на 4 март вътре е бил оставен надпис Z.

Руското издание Инсайдър заяви, че вратата на жилището в Москва на Рита Флорес от Пуси Райът е била надраскана със признака Z. Същото се е случило и с дома на филмовия критик Антон Долин , който разгласи по-рано в обществените мрежи, че напуща Русия в символ на противоречие с „ незаконната война в Украйна “.

Някои руснаци включиха признака в митингите си против съветската инвазия в Украйна. На плакати по време на демонстрациите против войната в някои съветски градове се появи надписът „ Zачем “ (от съветски - защо). Жител на съветския град Сургут беше с 40 000 рубли поради коментар в обществената мрежа ВКонтакте, че Z значи задници (на съветски - засранцы).

Русия стартира война против Украйна на 24 февруари. Руската войска навлезе в страната от север, изток и запад и бомбардира основни градове – столицата Киев, Харков, Николаев, Мариупол. От началото на войната над 3 милиона украинци се трансфораха в бежанци, а цивилните жертви са хиляди.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР