Това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат

...
Това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат
Коментари Харесай

Захариева: Обвиненията в шпионаж от Сърбия са нелепи. От години има антибългарска реторика

„ Това е следващото неуместно и погрешно обвиняване от сръбския народен представител към България. Аз не виждам български шпионин да вербува сръбски висши офицери, а друга страна. Нека не трансферират от болната на хубавичко глава. Вчера излязохме с изказване, че няма нищо правилно в тези изказвания. България постоянно е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения  и изрично ги отхвърляме ”. Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разяснява в ефира на Нова телевизия видеото, от което излиза наяве, че съветски жител се пробва да вербува сръбски боен. Според ръководителя на парламентарната комисия за Косово страната ни има мощно разследващо наличие в Сърбия и взе участие в шпионски център в Скопие, дружно с Хърватия.

„ В никакъв случай тези нелепи обвинявания не дават отговор на положителния дух и другарство, което има сред двете страни. Най-вероятно ще извикаме сръбския дипломат на равнище шеф, с цел да призовем сръбските депутати да се въздържат от нелепи обвинявания към България. Надявам се това да е мнение на съответния народен представител, а не на висшето управление и на президента Вучич. Надявам се това да не е публична сръбска позиция. До момента не съм чулата да е такава ”, разяснява министърът на външните работи.

Относно тематиката за шпионския скандал у нас и това, че Русия не отговори реципрочно на изгонването на един посланик и недопускането на различен у нас, тя разяснява: „ Това приказва, че доказателствата, които нашите служби са събрали за в действителност безусловно неприемлива активност никога не отговорят на двустранните връзки. Очевидно откакто са създали оценка на обстоятелствата са решили да не реагират реципрочно. До момента нямаме такава реакция ”.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че поддържа изявлението на премиера Бойко Борисов, че в случай че Македония желае да стане член на НАТО и Европейски Съюз, би трябвало да не помни антибългарската изразителност.

„ Те желаят да са част от едно семейство – Европейски Съюз, само че би трябвало да оправят връзките си със съседите. От години има антибългарска изразителност. Имаше положително развиване през последните две години. Няма по какъв начин да искаш да седнеш на една кръгла маса и да имаш открити двустранни въпроси със съседите си. Няма по какъв начин Европейски Съюз да допусне да има нерешени въпроси преди участие на една страна ”, безапелационна бе Екатерина Захариева.

„ Въпреки всичко Сърбия остава поредна в политиката си на боен неутралитет и няма да стане член нито на НАТО, нито на който и да е различен боен съюз “, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич след съвещанието на Съвета за национална сигурност, представен от " 24 часа ". 

„ В бъдеще пратеници на австрийските, немските и българските служби в границите на военните представителства няма да имат достъп до значими информации и събития “, безапелационен бе Вучич.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР