Това е поредна придобивка в чужбина за българския застрахователен холдинг

...
Това е поредна придобивка в чужбина за българския застрахователен холдинг
Коментари Харесай

"Евроинс иншурънс груп" купи дял в грузински застраховател

Това е поредна облага в чужбина за българския осигурителен холдинг през тази година

© Мария Съботинова Още по тематиката
Да си върнеш централата

" Еврохолд бизнес център ", където чартърен са компаниите от групата, ще стане благосъстоятелност на обвързваното сдружение " Синтетика "
31 авг 2018
" Евроинс иншурънс груп " е договорил покупката на украински осигурител

Придобивката е профилирана в туристическите застраховки
17 апр 2018
" Евроинс иншурънс груп " купува 49% от съветския осигурител " Евроинс "

Българската компания придобива каузи след нарастване на капитала на сдружението с 3.6 млн. евро
19 ное 2017
" Еврохолд България " търси близо 250 млн. лева от пазарите

Публичният холдинг приготвя нарастване на капитала, емисия облигации и отписване на застрахователя " Евроинс " от борсата
28 авг 2017 Застрахователният подхолдинг на " Еврохолд " - " Евроинс иншурънс груп " (ЕИГ) купи дял в грузинската IC Group, която има лидерска позиция в здравното обезпечаване и лиценз за цялостната палитра застрахователни услуги. Цената на договорката не се оповестява, само че за " Капитал " от ЕИГ прецизираха, че следва да влагат 1 млн. евро в нарастване на капитала на придобиваното сдружение, с което ще получат дял от над 50%. Очакванията са, че идното въвеждане на застраховката " Гражданска отговорност на автомобилистите " като наложителна в Грузия и плануваният растеж на локалната стопанска система ще спомогнат за растежа на бизнеса в страната. В него ЕИГ ще си партнира с създателя на компанията Тенгиз Мезурнишвили и холандската International Insurance Consortium, която купи дял в IC Group преди две години.

Одобрено от регулатора

Съобщението за договорката идва, откакто тя е получила утвърждението на регулаторните органи, осведомят от ЕИГ. Предстои новият вложител да усили капитала на грузинския осигурител с към 1 млн. евро, като това ще бъдат лични средства. Към полугодието компанията майка " Еврохолд " регистрира 607.4 млн. лева доходи от активността и чиста облага от 1.9 млн. лева

От доклада на IC Group излиза наяве, че в края на 2017 година капиталът й е 2.430 млн. грузински лари, или 803 хиляди евро. Другият задграничен сътрудник, холандската International Insurance Consortium, влезе по сходен метод преди две години с ангажимент да влага в бизнеса 7 млн. грузински лари (или 2.3 млн. евро по сегашен курс).

IC Group е учредена през 2005 година, като основна за компанията е 2009 година, когато гълтам локалната People`s Insurance и с това придобива лидерски дял на пазара на здравно обезпечаване в страната. За предходната година IC Group извоюваните награди са 11.479 млн. грузински лари, което е към 3.7 млн. евро. Резултатът от активността е загуба от 438 хиляди лари, или 145 хиляди евро, демонстрира докладът, оповестен на уеб страницата на сдружението.

Очаквания за напредък на бизнеса

Застрахователният пазар в Грузия записва двуцифрен растеж от 12.3% до 139 млн. евро брутен премиен доход за 2017 година, като упованията са да се удвои до 290 млн. евро. през идващите три години около въвеждането на наложителната лавица " Гражданска отговорност на автомобилистите ". Позитивни са и вероятностите за икономическото развиване на страната, която през предходната година регистрира 5% растеж на брутния вътрешен артикул (БВП), а прогнозите за тази са за още 4.6% напредък, показват от ЕИГ.

Придобиването на грузинското сдружение е част от тактиката на групата за разширение на активността в Източна Европа и страните от Оперативно-наблюдателно дело, които оферират забележителен капацитет за напредък поради ниското навлизане на застрахователни услуги, прибавят от компанията. През тази година ЕИГ закупи украинска компания ERV от немската ERGO, а други завоевания от последните години са застрахователният бизнес на немската Talanx International в България и Украйна – надлежно " ХДИ Застраховане " и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - " Интерамерикан ", както и на QBE в България и Румъния. През 2017 година ЕИГ купи застрахователния портфейл на " АТЕ Иншурънс ", румънското дъщерно сдружение на гръцката Пиреос банк. Също през предходната година компанията закупи и забележителен значителен дял в съветското застрахователно сдружение ООО РСО " Евроинс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР