Това е писмото на парламента, не моето писмо. Така британският

...
Това е писмото на парламента, не моето писмо. Така британският
Коментари Харесай

Борис Джонсън шмекерува - прати неподписано писмо до Брюксел за отсрочка на Brexit

" Това е писмото на Народното събрание, не моето писмо ". Така английският министър председател Борис Джонсън е обяснил на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск за какво Брюксел получава две писма вместо едно от страна на Обединеното кралство.

Британската драма продължава с нова порция напрегнати 24 часа за всички, които не престават да я наблюдават. Часове откакто в събота претърпя поредна основна загуба в английския парламент, Джонсън е наредил на върховен посланик да изпрати неподписано фотокопие на настояването за отлагането на Brexit, което трябваше да изиска, тъй като депутатите го бяха задължили предишния месец. Това бе съпроводено от второ писмо, подписано от премиера, в което той показва, че удължаването на процеса би било неточност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Джонсън твърди: " Въпреки че бих желал различен резултат на парламентарното гласоподаване в събота, държавното управление ще продължи с ратификацията и представянето на нужното законодателство при започване на идната седмица. Оставам убеден, че ще приключим този развой до 31 октомври. Дадох ясно да се разбере, откакто станах министър председател, че спомагателна пролонгация ще навреди на ползите на Англия и на сътрудниците ни от Европейски Съюз, както и на връзките сред нас. "

Как се стигна дотук

Джонсън е длъжен да изиска от Европейски Съюз удължение на крайния период за Brexit, който е на 31 октомври, защото загуби гласоподаване в Народното събрание. Но във второто – подписаното писмо, той излага персоналните си убеждения, че отлагането би било неточност. По думите му държавно управление ще продължи с опитите да прокара ревизираната договорка за Brexit, която бе контрактувана сред Лондон и Брюксел тази седмица, и това ще стане факт до 31 октомври.

Събота бе под напрежение ден – английските депутати гласоподаваха в поддръжка на корекция, замразяваща утвърждението за договорката за Brexit, до момента в който не се показа нужното законодателство за използването й на процедура. Т.нар. корекция " Летуин " в действителност имаше за цел да подсигурява, че Джонсън ще съблюдава изискванията на закона " Бен ", който изисква министър председателят да изиска отсрочване на Brexit и му дава период до вечерта на събота да изпрати писмо с такова искане.

Топката е в полето на Европейски Съюз

Туск съобщи, че е получил писмото и че в този момент ще се съветва с водачите на Европейски Съюз по какъв начин да се работи оттук насетне. Анализ на английската Военновъздушни сили разказва решението да се изпратят две писма като " прекомерно спорно " и предвижда, че " ще има разногласия дали Борис Джонсън не се пробва да надхитри закона ". Според специалисти " тези дейности се запътват право към съда и може доста бързо да стигнат до Върховния съд ".

Премиерът играе рискована игра. Като декларира опозицията си по отношение на удължаването на процеса в настрана писмо до Брюксел, в действителност улеснява водачите на Европейски Съюз да се позабавят с решението си. Те биха желали първо да видят дали английският министър председател може да съблюдава обещанието си да прокара през Народното събрание ревизираната договорка за Brexit. " Но в случай че това се закучи, а алтернативата е овакантяване на Европейски Съюз без договорка, е мъчно да си представим, че Брюксел ще затръшне окончателно вратата в лицето на Англия. Все отново водачите на Европейски Съюз биха желали да знаят защо ще бъде употребявано отлагането – има ли проекти в страната да се проведат парламентарни избори, втори референдум или референдум за новата договорка за Brexit? Или е нужно още малко време, с цел да се прокара законодателството, обвързвано с Brexit? ", обобщава Военновъздушни сили.

Ревизираната договорка за Brexit

Загубата на Джонсън в Народното събрание в събота е значителен удар за него, защото той не стопира да повтаря, че страната ще излезе от Европейски Съюз до 31 октомври. Лейбъристите декларират, че министър председателят е бил принуден да се подчини на закона и в този момент юристи ще проучат дали актуалните му дейности съблюдават това.

Джонсън дава обещание, че още в понеделник ще показа законодателството за използването на процедура на договорката, която Лондон и Брюксел договориха тази седмица. Тогава, в случай че ръководителят на Народното събрание разреши, депутатите ще могат още веднъж да гласоподават " за " или " срещу " съглашението.

По-рано тази седмица Англия и Европейски Съюз си стиснаха ръцете за ревизирана договорка за Brexit. Препъникамъкът до този миг бе, че и двете договарящи страни желаеха да избегнат " твърда " граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия след " развода ", само че намирането на решение, задоволително за всички, бе мъчно. Новият документ заменя противоречивия така наречен " ирландски авариен проект ", който бе включен в договорката на Тереза Мей, като по-голяма част от останалото съглашение е непроменена. Сега цяла Англия ще напусне митническия съюз на Европейски Съюз, а що се отнася до регулацията на артикули, Северна Ирландия ще резервира разпоредбите на единния пазар. Борис Джонсън пробва да прокара тази договорка през Народното събрание, само че към този момент не му се получава. А английската драма продължава със идващ епизод още в понеделник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР