Това е пета бюджетна процедура. Пети бюджет на и за

...
Това е пета бюджетна процедура. Пети бюджет на и за
Коментари Харесай

Искрен Арабаджиев коментира политическите последици от демонтажа на Паметника на Съветската армия

Това е пета бюджетна процедура. Пети бюджет на и за пръв път имаме опция да го приемем на време от 2020 година Виждаме, че малко по малко процесите в страната се стабилизират. Институциите стартират да работят в един предвидим темп. Няма да сложим в риск финансите на общините. Така, че се надявам да успеем преди Коледа да приемем бюджета.

Това съобщи Искрен Арабаджиев, народен представител от " - " по тематиката за държавния бюджет за идната година.

„ Критиките към и бюджета от няколко години ги слушаме и виждаме, че и стопански растеж и инфлацията и приходите в бюджета ги познаваме доста добре. И съумяваме да ги осъществим ”, разясни той.

Депутатът акцентира, че за пръв път от 20 години насам имаме повече доходи, в сравнение с разноски. „ Предвидили сме 2,5% недостиг и ноември месец сме на 0,6%. Въпреки огромните обичайни разноски за декември месец, считаме, че ще успеем да покрием и доходи и разноските и да влезем в границите на бюджетен недостиг ”, сподели още Арабаджиев.

По думите му за идната година са планувани 1,5 милиарда лева за петте автомагистрали, които се строят редом сега в страната. И още - над 450 млн. лева за нови жп линии, които се реконструират. „ Имаме за нови влакове, хеликоптерите за спешна помощ идват януари месец, имаме над 1 милиарда лева вложения в общините ”, добави депутатът.

Относно отводът да се промени ДДС-то на ресторантьорите Арабаджиев разяснява, че от ПП-ДБ са показали в залата, че биха приели нарастването единствено против ограничения за изсветляване. „ Такива съвсем не се одобриха. И ние искахме % да се върне на 20, с цел да е равнопоставен всеки един бранш в страната ”, сподели той.

„ По отношение на касовата записка, говорихме с юристите, че това е най-издържания термин да се задържи заплащането. Това не е ориентирано единствено към ресторантьорите, това е въобще за всяка една доставка или услуга, която имаме от икономическия оборот. Получателят на услугата може да задържи заплащането, до момента в който не получи съответния документ ”, съобщи депутатът от ПП-ДБ.

Арабаджиев разяснява и политическите последствия от демонтажа на Паметника на Съветската войска.

„ Имаме законни решения на български институции.  Имаме рисков монумент, който е свален за ремонт и ще бъде реставриран. Не считам, че ще има някакви последици. Има ангажимент на СОС още от март месец за премахването му ”, изясни той.  Той изрази мнение, че не счита въпросът да се подлага на референдум.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР