Това е първият голям протест в Гърция откакто двете страни

...
Това е първият голям протест в Гърция откакто двете страни
Коментари Харесай

100 000 протестираха в Солун срещу компромис за Македония

Това е първият огромен митинг в Гърция откогато двете страни се съгласиха този месец да възобновят напъните за решение на 25-годишния спор, отбелязва в. "Катимерини ", представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

С гръцки флагове и флагове със звездата от Вергина, с плакати "Македония е била и ще бъде гръцка ", "Долу ръцете от Македония ", "Името е нашата душа " десетки хиляди гърци се събраха на митинг в отбрана на името Македония.

Митингът стартира малко преди 14 часа локално време, а мотото "Македония е гръцка " е в центъра на всички речи на ораторите.
"Този, който даде името Македония, ще бъде народен изменник ", обявиха уредниците на митинга.

Митингът бе подсилен и от няколко митрополити от Северна Гърция, а тирада пред събралите се произнесе солунският митрополит Антим.

Открояваха се група поданици на остров Крит, които се включиха в митинга, облечени в обичайни носии, а някои от тях даже бяха пристигнали с конете си, отбелязва "Катимерини ".

Някои представители на консервативната партия Нова народна власт също участваха в демонстрацията, макар че водачът на партията Кириакос Мицотакис ги прикани да заобикалят събитието.

Почти по едно и също време с огромния протест против името на Македония левичарски и анархистки групи проведоха контрапротест, на който обаче участваха доста малко хора.

Те обявиха, че са срещу всевъзможен шовинизъм, и насочиха апел "Нито капка кръв и междудържавни спорове за имена ".

Гръцките медии оповестиха, че митингите са били предшествани от дребен случай, при който анархисти са замервали с бутилки и камъни група стачкуващи, тръгнали с гръцки флагове за митинга в центъра на Солун.

Гърция и Република Македония имат различия за името на някогашната югославска република откогато тя разгласи самостоятелност през 1991 година

Страната е публично показана във всички интернационалните институции под името БЮРМ /Бивша югославска република Македония/.

Митингът, в който съгласно уредниците са взели участие 400 000 души, се състоя пред паметника на Александър Велики, най-прочутия държател на древногръцкото царство Македония, отбелязва организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР