„Това е първият голям проект, който се ръководи от български

...
„Това е първият голям проект, който се ръководи от български
Коментари Харесай

Учени от няколко контитента работят по важен проект в...

„ Това е първият огромен план, който се управлява от български учени и който печели непосредствено финансиране от Европейката комисия и е същински триумф за българската просвета “, добави заместник-кметът.

Сред участниците в семинара са представители от Центъра за растителна систематична биология и биотехнология, Министерство на Икономиката, Университета в Потсдам, от Института Макс Планк в Потсдам, Германия, университета Маси, Нова Зеландия, от Българската академия на науките и биотехнологични компании като ирландската „ Биоатлантис “ и холандската „ Енза Заден “.

„ Вече се виждат резултатите от плана - екипът на Plantasyst се уголемява, в Пловдив идват и първите задгранични учени, които ще работят тук - от Южна Африка, Германия, които дружно с българските си сътрудници ще развиват центъра “, посочи Стефан Стоянов.

Една от значимите задания за PlantaSYST през тази година е да започва държавното финансиране, планувано за нова постройка и съоръжение за Центъра за биотехнологии.

На семинара сътрудниците по плана ще показват хрумвания и стратегии за развиване на институциите и компаниите, с цел да се дефинират общите им ползи и опциите за обща планова активност, която ще спомогне за доближаване на трите допирни оси на плана – просвета, бизнес и локалната и централна власт в лицето на Община Пловдив и Министерство на образованието и науката.

PlantaSYST е единственият български план, утвърден на втори стадий по инструмент за финансиране “Teaming “ на стратегия „ Хоризонт 2020 “ на Европейски Съюз. Сред основните цели на ЦРСББ са реализирането на проучвания в региона на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите посоки.

„ Още по време на кандидатстването от ден на ден европейски компании и университети се включват към плана. Една от задачите му е ЦРСББ да реализира и научно-приложна активност и дружно с бизнеса да развива, нови артикули “, изясни заместник-кметът Стефан Стоянов. Той изрази вяра скоро да стартира създаването на патенти. По време на своето изказване той показа Пловдив на задграничните посетители, като град, в който вложенията се усилват непрекъснато, който е вторият учебен център в страната, със постоянна стопанска система и произвеждане, където се разкриват от ден на ден работни места.

В научния център ще действат 10 проучвателен отдела, които ще развиват действия в региона на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Висококвалифицираният екип от над 50 млади експерти, които ще бъдат назначени, ще се занимава с създаване на усъвършенствани сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с потребни за здравето на хората качества и насърчаване на фармацевтични приложения, които ще подкрепят основаването на нови артикули за българския и европейския пазар.

PlantaSYST е резултат от взаимната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „ Марица “, Пловдив, Институт по микробиология при Българска академия на науките, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „ Макс Планк “, Потсдам-Голм.
 Учени от няколко контитента работят по значим план в Пловдив  Учени от няколко контитента работят по значим план в Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР