Това е първата в света инсталация с отрицателна емисия на

...
Това е първата в света инсталация с отрицателна емисия на
Коментари Харесай

В Исландия започва работа инсталация, превръщаща СО2 в камък

Това е първата в света апаратура с негативна емисия на въглероден диоксид, способна да улавя парниковия газ от въздуха и да го трансформира в камък.
Това е инсталацията CarbFix2 , която е взаимен план на швейцарския стартъп Climeworks и исландската енергийна компания Reykjavik Energy.

CarbFix2 се намира на 25 километра от столицата на Исландия, покрай една от най-големите геотермални електроцентрали в света.



На първия стадий, от околния въздух се улавя въглеродния диоксид помощта на новата технология за пречистване Climeworks. Използва се филтър, изработен от порести гранули, в който СО2 се свързва с влагата от въздуха и се задържа някои дребни частици.

След това, топлината от геотермалната централа се употребява за освобождението на чистия СО2, който ще бъде спуснат на 700 метра подземен, където ще реагира с базалта и ще образува твърди минерали – камъни.

Швейцарският стартъп Climeworks, който в предишното бе част от университета в Цюрих, си е сложил за цел да филтрира 1% от световните излъчвания на СО2. Това би трябвало да стане до 2025 година.

Целта вероятно ще бъде реализирана, тъй като новата технология елементарно се подава на мащабиране.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР