„Това е пълна лудост“: Манията на Матилдас обхваща Австралия

...
Сидни, Австралия – Още преди да се рита топка в
Коментари Харесай

Сидни, Австралия – Още преди да се рита топка в Австралия и Нова Зеландия, Световното първенство по футбол за жени през 2023 г. пишеше история.

Той беше първият, организиран съвместно от нации от различни конфедерации. Той продаде повече билети от всякога и беше разширен от 24 на 32 отбора с по-големи парични награди, давани директно на играчите.

Въпреки това, тъй като вълнението нараства преди полуфинала на Австралия срещу съперника Англия в сряда, някои казват, че начинът, по който този турнир е накарал хората да се чувстват към футбола – и по-специално към женския футбол – го е превърнал в „вододел“.

Когато победната дузпа на Кортни Вайн удари вратата на Австралия във вълнуващите четвъртфинални дузпи срещу Франция в Бризбейн, сякаш цяла Австралия изрева като едно.

Извън стадион „Австралия“ в Сидни преди четвъртфинала Англия срещу Колумбия беше ужас. Мъже и жени, момчета и момичета зарязаха приличието в полза на заплетени, необуздани скокове на радост. Това беше най-големият момент на „помнете къде бяхте“ в австралийския спорт след златото на Кати Фрийман на 400 метра на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г.

Победата над Франция достигна до повече от 7 милиона души, повече от една четвърт от населението, по Канал 7 на Австралия, което го прави най-високо оценената спортна програма от десетилетие. Онлайн предаването беше най-стриймваното шоу в Австралия за всички времена.

Джеймс Джонсън, главен изпълнителен директор на управителния орган Football Australia, е възхитен от рекордните тълпи и цифри за телевизионна гледаемост, но той е най-щастлив от това как страната е приела присърце австралийския национален отбор, наричан „Матилдите“ .

„Имате марка и екип, които надхвърлят показателите. Имате екип, който наистина обединява австралийските [общности] и чрез Matildas общата тема, която получавам, е, че хората се чувстват по-свързани с Австралия“, каза той.

„И за мен това надхвърля всички тези страхотни показатели.“


Джонсън не се съмнява колко исторически е този турнир за Австралия и по-широко.

„Това е преломен момент. Само за да го представим в перспектива, продадохме повече фланелки на Matildas по време на това Световно първенство за жени, отколкото фланелки на Socceroos – който е нашият мъжки отбор – по време на Световното първенство в Катар. Всъщност удвоихме [продажбите]“, каза той.

„Този ​​екип е модел за подражание за нашите млади момичета и млади момчета. Ще видите хора, които носят фланелки на [звездния нападател] Сам Кер и не са само момичетата. Това са и момчетата. И това е нещо, което е много различно и уникално.“

ИНТЕРАКТИВНО - Womens World Cup-stadiums-venues-map-2023-1689593963

Ако Лорна Дънкли слушаше разговора, щеше да кимне в знак на съгласие. Британската телевизионна водеща, която сега работи за новинарския канал ABC, емигрира в Сидни с австралийския си съпруг и двама запалени по спорта синове преди седем години.

Въпреки уморения от света цинизъм, който опитните журналисти са склонни да развиват, тя също беше пометена от вълната на вълнение, заляла Австралия.

„Да отидеш на работа, да видиш всички в зелено и златно, пълна лудост е една нация да бъде обхваната от група наистина възхитителни жени, които са ръководили всичко, което правят с такъв професионализъм и емоция“, каза Дънкли пред Ал Джазира, докато тя замина на урок по сърфиране в Сидни.

„Мои приятели, както австралийци, така и англичани, които никога не говорят за футбол – децата им не играят – изведнъж искат да знаят къде е местната кръчма, която показва [мача]. Една от моите приятелки отива на полуфинала между Австралия и Англия, което никога не би си помислила да направи.“


Марги Озмънд също има история за манията по Матилда. Тя е главен изпълнителен директор на австралийския форум за туризъм и транспорт и след като говори с Ал Джазира в центъра на Сидни, се отправяше да хване полет до Мелбърн за събитие в същата вечер, когато Австралия се изправи срещу Англия.

„Току-що получих известие, че пренасят цялата вечеря и телевизорите ще бъдат включени, за да можем всички да гледаме Матилда. Страната полудя Матилдас“, каза Озмънд. „Хора, които може би не са имали интерес към спорта и със сигурност не към футбола, сега говорят за това и оценяват колко добри са били мачовете. Беше страхотно забавление.“

По-рано в кариерата си Озмънд беше член на борда на Австралийската спортна комисия, така че не е толкова изненадана, колкото мнозина, от това безпрецедентно ниво на интерес.

„Това е огромна промяна на отношението, но не мисля, че се е случило за една нощ“, каза тя.

„Това е продукт на много упорита работа от хора като Австралийската спортна комисия, а също и от тези телевизионни станции, които бяха готови да отразяват женския спорт и да му дадат профила, който заслужаваше, и ние жънем ползи от това сега.“

ИНТЕРАКТИВНО - Womens World Cup-prize-money-trophy-award-winner- 2023-1689241978

С уникалния си опит от работа в британските и австралийските медии и дори започвайки като спортен репортер, преди да започне да отразява глобални новинарски събития, Дънкли стигна до подобно заключение.

„Мина много време. Преди двадесет години никой от нас не би бил изпратен от редакцията на женски мач по ръгби, футболен мач, мач по крикет. И наистина е водена от Австралия“, каза тя. „Покритието на австралийския спорт е много добро. Пепелта на жените беше наистина голяма тук.“

За тези, които не знаят, Пепелта е името, дадено на серията по крикет между Англия и Австралия и датира от 1800 г. Уместно полуфиналът на Световната купа за жени между двете страни ще бъде четвъртият им голям спортен двубой тази година след финала на Световната купа по нетбол този месец и две серии Ashes в Англия.

При всеки случай Австралия спечели трофея.


 

Дънкли призна, че ще се почувства малко разкъсана по време на полуфинала в сряда.

„Ще подкрепям Лъвиците. Семейството ми ще подкрепя Матилда. Но всъщност сърцето ми подсказва, че наистина бих искала Матилда да мине“, каза тя.

„Това е по-добра история за нацията и за това, което Матилда са изградили на родна земя. Да ги видим да играят на финал ще направи невероятни неща в тази страна и да се надяваме да направим невероятни неща за женския спорт по света.”

Джонсън не се плаши от съперничеството, въпреки че, което е интересно, той също има английски връзки.

„Състезаваме се по крикет. Състезаваме се в ръгби юниън. Състезаваме се по футбол. Състезаваме се от около 150 години. Има много закачки, но това е много здравословна закачка и е много конкурентна както на терена, така и извън него“, каза той. „Роден съм в Англия, но управлявам играта тук, в Австралия, така че за мен и семейството ми не може да бъде по-добре от това.“

„Който и да спечели, това създава фантастичен финал.“

Джонсън може да си позволи да бъде щедър, защото според него Австралия вече е спечелила.

„Дори преди Матилда да излязат срещу Лъвиците, ние знаем, че участието е нараснало в цялата страна. Знаем, че има повече пари от всякога, които се вливат в спорта от правителства и от търговски партньори“, каза той.

„И наистина за първи път австралийският футбол е в центъра на дневния ред за целия месец, … и ние създаваме спомени, които днешните деца ще помнят след десетилетия.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР