Това е негова първа визита в Германия от началото на

...
Това е негова първа визита в Германия от началото на
Коментари Харесай

Владимир Зеленски пристигна в Германия

Това е негова първа аудиенция в Германия от началото на съветската инвазия в Украйна.

" Вече съм в Берлин ", написа Зеленски в акаунта си в Туитър и добави, че визитата му ще бъде отдадено на въпроса за един доста значим пакет от оръжейни доставки за неговата страна, по-специално системи за противовъздушна защита. Точно през вчерашния ден немското държавно управление разгласи, че приготвя нов проект за оръжейни доставки за Украйна на стойност 2,7 милиарда евро. Той ще включва по-специално 30 танка " Леопард 1 ", доста бронирана техника, дронове, системи за противовъздушна защита, ракети и муниции.

В Германия Зеленски ще има срещи в Берлин, съгласно немски медии, с президента Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф Шолц. Следобед ще отпътува за Аахен, където ще му бъде връчена премията " Карл Велики ".

Наградата, учредена през 1950., бе присъдена на Зеленски и на украинския народ предишния декември за напъните им да се опълчват на съветската офанзива против Украйна.

Снимка: БТА/AП

Миналата година с оценката бе отличена беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска и нейни две колежки. Сред предходните лауреати на премията са и папа Франциск, Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Отличието се връчва за работа в интерес на европейското обединяване.

Вчера в Рим той имаше среща с президента на Италия Серджо Матарела, с италианския министър председател Джорджа Мелони и с папа Франциск, а след това даде просторно изявление за емисията " Порта а врата ", предавана по телевизия РАИ Уно.

  Снимка: БТА/AП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР