Това е най-загадъчният руски роман, който има силни връзки както

...
Това е най-загадъчният руски роман, който има силни връзки както
Коментари Харесай

„Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков: кратко резюме

Това е най-загадъчният съветски разказ, който има мощни връзки както със сталинските времена, по този начин и с Библията.

Познаването на сюжета и смисъла на книгата е значимо, с цел да претендирате за ерудиран човек.
Много малко обобщение:
Красивата руска жена Маргарита подписва контракт с Дявола, с цел да може нейният обичан Майстор да приключи сполучливо романа си за Исус.

 Минисериал

Минисериал „ Майстора и Маргарита “, Реж. Владимир БорткоГоскино, „ РТР-Фильм “

В руска Москва идва чудноват чужденец на име Воланд, който се показва за професор по черна магия. Той има инцидентен къс диалог с двама руски писатели и е сюрпризиран, че са атеисти и не имат вяра нито в Бог, нито в дявола. След това стартират да се случват странни неща. Единият от писателите, с които беседва, инцидентно е погубен от трамвай, а другият попада в психиатрична болница. Оказва се, че Воланд е самият Сатана, който идва в Москва от 30-те години, цялостна с корумпирани служители, бюрократи, печалбари и циници.

В същата болница откриваме първия основен воин на книгата, Майстора. Той е руски създател, който написа разказ за Исус (Йешуа Ха-Ноцри). Ръкописът на житейското му произведение обаче е толкоз подложен на критика, че той го изгаря, а по-късно потегля да се скита и най-после се озовава в болница.

 Минисериал

Минисериал „ Майстора и Маргарита “, Реж. Владимир БорткоГоскино, „ РТР-Фильм “

Неговата обичана Маргарита мощно поддържа Майстора, тъй като съгласно нея той е талант. Тя е омъжена за почитан боен инженер, само че заменя първокласния си живот с бедното кътче на Майстора. След като Майстора изчезва, Маргарита се връща при брачна половинка си, само че към момента скрито и обезверено копнее да откри своя обичан мъж.

Воланд я среща в това положение и ѝ предлага да я събере още веднъж с нейния Майстор, в случай че успее да бъде хазаин на бала на Сатана. И тя се съгласява, като се трансформира във магьосница. След като подписва сполучливо съглашението, тя още веднъж среща своя Майстор и дружно намират леговище някъде сред парадайса и пъкъла.

 Олга Смирнова (Маргарита) в режисура на Едвард Клюг

Олга Смирнова (Маргарита) в режисура на Едвард КлюгТАСС

Глави, в които се споделя историята на Маргарита и Майстора, са премесени с глави от личния му разказ за Йешуа от Назарет и Пилат Понтийски, шефът на римската провинция Юдея, който има за задача да изправи Йешуа на съд. Пилат е нечовечен човек, само че той е необичайно притеглен от Йешуа, който пък счита всички хора за положителни (и по чудноват метод лекува ужасното главоболие на Пилат). Пилат не желае да го екзекутира, тъй като схваща, че той е просто доверчив скитащ се мъдрец, само че би трябвало да организира процеса поради доносника. Въпреки това, след изтезанието, единствената мисъл на Пилат е да получи амнистия от Йешуа.
Какво стои зад романа
Точно както романът за Йешуа и Пилат е дело на живота на Майстора, по този начин и романът за Майстора и Маргарита е дело на живота на Булгаков и той работи върху него до гибелта си през 1940-а без въобще да го види оповестен.

 Актьорът Виктор Вержбицкий в режисура по

Актьорът Виктор Вержбицкий в режисура по „ Майстора и Маргарита “Пресслужба на Театъра на нациите/ТАСС

В романа има доста автобиографични елементи – проблеми, които Майстора е имал с романа, Булгаков ги има с книгите си, както и битката със руската цензура. Също като Маргарита, обичаната жена на Булгаков Елена е омъжена за почитан мъж, само че го напуща поради бедния публицист, жертва всичко и посвещава целия си живот на него (и по-късно на неговото наследство).

Изследователите на Булгаков считат, че брачната половинка му Елена е била скришен осведомител на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и че може би Булгаков е знаел за това и я оправдава в романа. Сякаш е подписала контракт със „ злите сили “, с цел да го избави от пандиза.

 Минисериал

Минисериал „ Майстора и Маргарита “, Реж. Владимир БорткоГоскино, „ РТР-Фильм “

Шансовете романът да бъде оповестен в Съюз на съветските социалистически републики са дребни заради нереалистичния му материал, библейските намеци, проблемите с Бога и Дявола и очевидната рецензия към руското общество от 30-те години на предишния век. Въпреки това през 1967 година е оповестена съкратена, цензурирана версия. Пълната версия обаче вижда бял свят в чужбина и е публикувана незаконно измежду Съветите чрез самиздат, прочут още като копия за самопубликуване. През 1973 година най-сетне е позволено да бъде оповестена обособена цялостна версия на книгата в Съюз на съветските социалистически републики и тя провокира огромен възторг.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР