Това е най-старият все още действащ астрономически часовник, датиращ от

...
Това е най-старият все още действащ астрономически часовник, датиращ от
Коментари Харесай

Знаете ли къде е най-старият астрономичен часовник в света?

Това е най-старият към момента настоящ астрономически часовник, датиращ от 1410 година. Освен че демонстрира точното време, той демонстрира и броят на часовете дневна светлина, изобразява придвижването на слънцето и планетите, разположението на зодиакалните знаци, а също по този начин и оживява на всеки кръговиден час.



Стотици минувачи се струпват в Прага, с цел да видят „ разходката на апостолите”, когато двете прозорчета на часовника се отварят, а зад тях една по една се демонстрират детайлни цветни фигурки на 12-те апостола, които обикалят в кръг. Други алегорични облици, които са измежду неповторимите детайли на реликвата, са този на Смъртта – скелет с песъчлив часовник в ръка, - сребролюбец, държащ торбичка с монети, и Суетата, която се взира в огледало. 12-те зодиакални знака под циферблата са добавени през 1865 година. Часовникът се състои от два циферблата – астрономически и календарен. Първият изобразява метода, по който хората са възприемали вселената през средновековието, а вторият съставлява външен кръг, описващ всеки ден от годината.

Според легендата, часовникът е дело на чешкия занаятчия Хануш, който го проектира през 1410 година. Градските управници били толкоз очаровани от шедьовъра, че наредили Хануш да бъде ослепен, с цел да не може да сътвори подобен часовник за различен европейски град. През 1961 година обаче са открити документи, съгласно които създател на този шедьовър е Микулаш от Кадан. Той го основава през 1410 година благодарение на астронома Ян Шиндел.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР