Това е най-ниският октомврийски показател за последните десет години, отчитат

...
Това е най-ниският октомврийски показател за последните десет години, отчитат
Коментари Харесай

Безработицата през октомври е 5 9

Това е най-ниският октомврийски индикатор за последните 10 години, регистрират от Агенцията по заетостта

Най-ниското ниво на безработицата през октомври за последните 10 години регистрира административната статистика на Агенцията по заетостта. Стойността на индикатора през месеца е 5.9%, като толкоз ниско равнище за този интервал от годината не е отбелязвано от 2008 година В съпоставяне със септември т.г. се следи минимално нарастване от 0.3%. Броят на записаните безработни през месеца е общо 193 499.

36 143 са новорегистрираните лица през октомври, като от тях 1 932 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 57 106 лица посредством образуване на трудови тържища, осведомителни събития, срещи със завършващите обучение на кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници и други Малко над 4 000 са тези, които са се записали в бюрата по труда през октомври след завръщане от сезонна работа в чужбина.

Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана също към заети, учащи и пенсионери. Като търсещи работа през месеца са били регистрирани 588 души от тези групи.

През десетия месец на годината общо 18 743 лица са постъпили на работа, като 85.6% от тях са устроени в действителната стопанска система. В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, в субсидирана претовареност са включени 2 696 лица: 1 890 – по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ”, 557 – по стратегии и 249 по ограничения за образование и претовареност.

От началото на годината общо 15 794 безработни са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности, а приключилите сполучливо са 14 440.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 14 611, като 81.3% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (29.7%), търговия, ремонт на коли и мотоциклети (14.9%), административните и спомагателните действия (10.0%), строителството (6.3%), хотелиерството и ресторантьорството (6.0%) и други

Най-търсените групи специалности през месеца са: преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР