Това е най-добрата колекция на антична торевтика в света. В

...
Това е най-добрата колекция на антична торевтика в света. В
Коментари Харесай

В колекцията на Васил Божков има повече ритони, отколкото във всички световни музеи

Това е най-хубавата сбирка на антична торевтика в света. В нея има доста ритони, доста повече, в сравнение с във всички международни музеи. Много киликси, доста фиали. Тя е една сбирка, която дава визия за развиването на това изкуство освен по тракийските земи, само че и по целия античен свят. И по тази причина, считам че проучването ѝ и нейното място в международния теоретичен оборот е извънредно огромно. Това сподели проф. доктор Иван Маразов, който даде оценка на сбирката на Васил Божков пред Българска национална телевизия.

"Тъй като аз се занимавах известно време с тази сбирка, доста мои сътрудници от чужбина желаеха да им пратя фотоси, с цел да могат да се базират на това, което са чели. Така че, мисля че една от главните грижи на страната е, да резервира тази сбирка. Тя не трябва нито да се разпръсква, нито да се разпродава по мое разбиране. Трябва да остане като една от най-забележителните сбирки в българската музейна процедура ", разяснява специалистът.

Той акцентира, че музеите не могат да отделят 2,5 млн евро, с цел да купят един ритон, а Божков си го позволяваше.

"Доколкото аз съм осведомен, огромна част са купени на аукциони и няма да не помни, веднъж, моите другари са в Ермитажа и той сподели: да им кажеш да твоите другари, че ето в този момент тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа. Така че дейстивтелно България има една доста значима сбирка за международната просвета ", добави проф. Маразов.

Той показа, че Божков го е поканил някъде 2005 година и му предложил да събира, това което е гръцка и тракийска древност, тъй като при него имало доста от римския интервал. За 5 години той съумял да набави ужасно доста предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР