Това е най-българската възможна история – група хора, които се

...
Това е най-българската възможна история – група хора, които се
Коментари Харесай

„Опит за летене“ и орисията българска

Това е най-българската допустима история – група хора, които се познават през целия си живот и си знаят всичките секрети, инцидентно подвигат очи към небето от безрадостния, ангажиран и сив свят, в който живеят. После се издигат във висините и ненадейно откриват, че имат душа и че тя може да приказва с ангелите. Накрая страната идва и ги смъква на земята, дръпва им един бой и всички се разотиват по къщите.

Това е историята в „ Опит за хвърчене “, написана от Радичков преди съвсем половен век, играна в Народния спектакъл преди 40 години (през 1979 година, юбилеят е догодина) и през днешния ден още веднъж на сцена с помощта на режисьора Стоян Радев.

През лятото една на този театър закри „ Театър пред театъра “. Тогава актьорите нямаха костюми, нямаше декори, нито подготвена музика, само че все пак прекарването беше извънредно вълнуващо. Сега, на огромната сцена на Народния спектакъл, с същински балон и звуци, които изпълват пространството като природата или песнопенията на ангелите небесни – а у Радичков те са едно и също – това е едно чудно прекарване.

Жителите на Аврамова махала взимат цялата аудитория със себе си, издигат я в небето, пътуват из облаците и небесните селения, хокат я, умиляват се, подвикват, въздишат и пускат по някоя сълза. Пред нас се реят и ни увличат в полета си Георги Мамалев, Валентин Танев, Марин Янев, Дарин Ангелов, Валери Йорданов, Деян Ангелов, Зафир Раджаб, Христо Петков, Йосиф Шамли, Павлин Петрунов, Николай Урумов, Мария Каварджикова. Музиката е на Теодоси Спасов, сценографията – на Венелин Шурелов, костюмите – на Елица Георгиева.

Отлично зрелище, направено с огромно внимание и почитание към думите на Радичков и героите му. Истински полет в театъра с балона на въображението и изкуството.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР