Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция: критици

...
Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция: критици
Коментари Харесай

Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция: някой е манипулирал курса на лирата?


" Това е вероятно най-голямата кражба в историята на Турция ": критици подозират, че хора от обкръжението на Ердоган са манипулирали курса на турската лира при историческия ѝ срив в дните преди Коледа.

На 20 декември турската лира просто полудя - първо се срина, в следствие от което 1 $ се разменяше против повече от 18 лири, а.

" Искаме да знаем кой е спечелил от тези спекулации "

Според турската съпротива това развиване е доста подозрително. „ Искаме да знаем кой какъв брой валута e купувал и продавал. Кой е спечелил от тези спекулации и кой е бил авансово известен за тях “, съобщи водачът на Републиканската национална партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу. Опозиционният водач приказва за „ вероятно най-голямата кражба в историята на страната “. А Первин Булдан от прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) подозира, че зад всичко това стои Ердоган: „ Вашите спекуланти изкуствено напомпаха $, а след това започнаха всеобщо да разпродават, с цел да го купят в последна сметка на доста по-ниски цени “.

Турският президент Ердоган
Редакцията предлага
Тези спекуланти очевидно са от обкръжението на президентския замък в Анкара, твърди и икономическият специалист Мустафа Сьонмез. Само там са можели навреме да знаят какви са проектите на Ердоган. Сьонмез не отхвърля нуждата от избавителния пакет с ограничения, само че подлага на критика непрозрачния метод, по който се е работило: „ Правителствата във всички страни с господство на закона биха оповестили желанията си под формата на план - по този начин никой не би могъл да се окаже миропомазан. А прозрачността щеше да подсигурява, че жителите ще са осведомени с желанията на властта и няма да купуват валута “.

Тъкмо това обаче се случи на 20 декември: след огромния срив в курса на лирата доста от турците побързаха да извърнат спестяванията си в долари или в евро - единствено че по доста неподходящ за тях курс на лирата.

„, мнозина даже посегнаха на живота си. Народът се доверяваше на Ердоган. Преди това той беше споделил, че ще продължи да снижава лихвите, тъй като залагал на експорта, а не толкоз на курса на лирата. И внезапно изцяло ненадейно за всички още в същата нощ, след края на борсовия ден, той извади този коз от ръкава си “, споделя Айкут Ердогду от опозиционната CHP.

Спасителният пакет на Ердоган - измамнически трик? Още същата вечер Ердоган даде обещание на хората, че техните загуби ще бъдат обезщетени, в случай че лирата продължи да се обезценява. А финансовият министър Нуредин Небати отхвърля всички обвинявания на опозицията за операции. „ Щом настояват сходно нещо, дано го потвърдят. Никой не е пипал курса на лирата в онази нощ “, твърди той.

Управляващата коалиция обаче отхвърли импортираното от опозицията предложение да се ревизират събитията от 20 декември. Нещо повече: банковият контрол подаде тъжби против сериозни публицисти и специалисти, измежду които е и икономическият специалист Сьонмез. А поддръжници на държавното управление даже настояват, че опозицията била манипулирала курса на лирата, тъй като желала по този метод да провокира предварителни избори.

Ердоган губи известност, опозицията желае предварителни избори

Кризата сложи Ердоган под голям напън. Допитвания от декември сочат, че известността му е спаднала до 30%. На президентските избори през 2018 той към момента се ползваше с над 52% доверие.

На този декор опозиционната CHP съзира късмет да смъкна Ердоган от власт. Едно ново държавно управление би имало по-добри условия за работа, без значение от големите стопански компликации, счита специалистът Сьонмез. Според него тези компликации се дължат не толкоз на структурата на турската стопанска система, колкото на политическите упоритости на Ердоган, който ръководи стопанската система както откри за добре и е подготвен на всичко, с цел да опази властта си. „ Най-големият проблем на турската стопанска система е неналичието на доверие към нея от страна на останалия свят “, споделя специалистът. Според него това доверие може да бъде извоювано при възможна победа на опозицията. Но към този момент няма никакви признаци, че ръководещите в Турция ще се съгласят на предварителни избори. А това значи, че Ердоган разполага с време до 2023 година да реализира оповестената от него цел: Турция да влезе в първата десятка на най-развитите икономи в света.

*****

Вижте и това видео:
В Одрин: българите пазарят като луди
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР