“Това е награда за усилията на Прокуратурата и усилията на

...
“Това е награда за усилията на Прокуратурата и усилията на
Коментари Харесай

Гешев и Фандъкова с награди за успешното възпрепятстване на „Луковмарш”

“Това е премия за напъните на Прокуратурата и напъните на всички политически институции, както и неправителствени организации. Като влязох тук, българските евреи ми благодариха. Няма потребност от благодарности, тъй като това го вършим за нашите деца, с цел да живеят в едно спокойно общество ”, това съобщи основният прокурор Иван Гешев , който получи премия за сполучливото възпрепятстване на тазгодишния Луковмарш, съобщи БГНЕС.

Наградата бе връчена от Алек Оскар, ръководител на организацията на евреите в България “Шалом ”, в столичната Синагога.

“Холокоста е почнало с първото изречение на речта на омразата. Много е значимо да бъдем дружно и да не разрешаваме антисемитските реторики да не престават. Надявам се и на поддръжката на Народно събрание, тъй като без промени в законодателството, има риск за бъдеще. Ние ще работим в името на нашите жители, в името на нашите страни - България и Израел ”, съобщи още Гешев.
 
 Йорданка Фандъкова БГНЕС

Благодарствени писма получиха служебният външен министър Николай Милков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Моника Бийчър, заместник-министърът на вътрешните работи, и други представители на българските институции.

“Благодаря на всички институции, че взаимно бяха положени старания, с цел да се предотврати това непознато на България шествие, както на неправителствените организации и медии, които способстваха това да се случи. Без поддръжката на гражданското общество, институциите биха били безсилни да се оправят с този проблем. Забраната на Луковит марш е метод във външната си политика България да наподобява по-добре. Ние и отсега нататък ще способстваме по тази причина да не се случват такива актове. Радвам се, че това решение се случва в 80-та годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите. Духът на непоносимост към всевъзможни типове ненавист, дискриминация в обществеността е жив, по този начин както е бил и преди 80 години ”, съобщи още Милков.

Йорданка Фандъкова, кметът на София, също бе удостоена с премия. “За мен е чест, като кмет на София, да получа това предопределение. Аз имам доста ясна и безапелационна позиция по отношение на дискриминирането. От години наред нашата столица е въплъщение на недопускането на езика на омразата. Ние се гордеем със защитаването на нашите другари от еврейски генезис. Забранявам Луковия марш, тъй като подобен акт на дискриминация, която няма право да бъде част от София ”, сподели Фандъкова.

Моника Бийчър, заместник-министърът на вътрешните работи, посочи, че всички институции са се обединили, с цел да противодействат на провеждането на Луковия марш. “Заедно- всички институции могат да покажат, че езикът на омразата нямат място в страната, без значение кой е в ръководството ”, съобщи още Бийчър.

“Много постоянно намираме прилики сред двете ни страни в битката с езика на омразата. За следващ път България е въплъщение по какъв начин се бори с този акт, посредством възбраната на Луковия марш, ” това съобщи и израелският дипломат, Йорам Елрон. “Тези дейности не са останали незабелязани в Израел, добави още дипломат Елрон.

След събитието основният прокурор посочи, че двамата помагачи при атентата в Сарафово, при който починаха петима израелски туристи и един българин, са дефинитивно наказани на пожизнен затвор без подмяна.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР