Това е мястото, където е било открито тялото на 30-годишната

...
Това е мястото, където е било открито тялото на 30-годишната
Коментари Харесай

Мнения Daily - Прокуратура и полиция няма да хванат убийците на Виктория

Това е мястото, където е било намерено тялото на 30-годишната русенска журналистка Виктория Маринова.

© Юлия Лазарова Иде тирада за проказа, за цялостен разпад на страната. Още по тематиката
Мнения Daily: Референдумът в Румъния - елементарна хомофобия или политическа димка
6 окт 2018
Мнения Daily - Популизмът съумява с идеологически промискуитет

И още: Жълтите павета няма по какъв начин да са равни; Залезът на Меркел ще остави вакуум в Европейски Съюз
3 окт 2018 Безвластие

Прокуратура и полиция няма да заловен убийците на Виктория

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен специалист Илиян Василев

Аз не зная кой и за какво е умъртвил Виктория. Но ви запитвам, вие вярвате ли, че проверяващите, изключително основния прокурор ще допусне, в случай че се окаже, че убийството е поръчково от засегнатите лица в нейния репортаж против Джи Пи Груп, следствието да стигне до край, да разкрият цялата скица с поръчителите, а съдът ще ги осъди и постави зад решетките? Така, както в Македония вкараха в пандиза някогашния министър председател, а в Румъния представители на съвсем всички топ позиции във властта?

Прокуратурата и полицията са пленени, те не могат да извършват своите функционалности професионално и добросъвестно.
Вчера получиха следващите си награди - доста коли, нови пари, нови лаборатории. Питам: какво от това, откакто лабораторията не може да открие сама убийците, нито да ги упрекна, нито да ги осъди.

Ето за тази проказа иде тирада, за този цялостен разпад на страната да подсигурява сигурността на обособения жители и възмездието при положение на закононарушение.

Те са си решили уравнението на сигурността и Борисов и Доган и Пеевски вървят с големи охрани за десетки милиони, за които ние плащаме. Ние с вас нямаме тази привилегия, Виктория също не бе измежду " заслужилите " Неговата благосклонност.
В какво превърнахте България за 10 години ръководство?

---------
Путин ненапълно се върна, само че не с просвета и просвета.
Союз нерушимый

Русофилите, волно или не, се оказват милитаристи

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Фотограф: Надежда Чипева
Из виртуалното пространство се завъртя анонс за мистериозна конференция на Българска академия на науките за русофобството в България, която за малко раздели цифровия народ на русофили и русофоби. Както си му е редът.

Какви смисли се влагат в България в понятието Русия? Първо, видяно чисто институционално, тази страна сега е нещо като наш съперник, доколкото сме член на НАТО. Не приказваме за ненавист, а за боязън - от Съюз на съветските социалистически републики, от нова Русия след 2011, когато Путин пое курс на борба.

" Фобос " на гръцки значи боязън, не ненавист. Тоест, русофоби са тези, които се опасяват от Русия. Защо ли? Ами поради окупацията на Чехословакия и Крим, поради лъжите за сваления корейски аероплан през 1983 и за малайзийския аероплан през 2014, поради поддръжката за главорезите в Камбоджа преди и в Сирия в този момент, поради пропагандата на международна гражданска война при соца и хибридната война през днешния ден. В никакъв случай не желая да кажа, че Западът е света вода ненапита и няма роля в този спор. Просто България е избрала публично едната страна на барикадата и е там към този момент много години. Това прави от русофобите поддръжници на статуквото, а от русофилите - един тип дисиденти. В самата Русия биха ги нарекли национални предатели, само че ние по-добре да се въздържаме от сходни избрания.

За доста българи Русия е знак на изгубения комунизъм от младостта им. Понятието за носталгия е точно това: чувстваш болежка по нещо, което окончателно си е отишло. Младостта, лагерните огньове, кахърните трели на българската сцена. На противоположния полюс смисъла е същото: Русия символизира комунизма с всевластния комсомолски секретар, с полицая, който стриже коси и реже дънки, с радиоточката, която бълва скудоумия. Успехът на тази символизация се дължи на това, че нито едните, нито другите демонстрират интерес към действителната страна отвъд Черно море. Тя през днешния ден е една от най-неравните, най-капиталистическите, а от комунизма са останали единствено няколко признака на имперска мощност - ракетите, химнът, мумията на Ленин.

За русофилите Москва символизира хубавичко ръка, която ще постави ред в света. Путин персонално култивира този си облик, като понякога бомбардира чеченски град, подгонва олигарх, позатваря и поубива инакомислещи. Русофоби в тази ситуация са тези, които се боят от сходен модел, тъй като държат на демократичната народна власт, която не е просто власт на болшинството, а и отбрана на последното малцинство, на последния субект.

Путин ненапълно се върна, само че не с мощна стопанска система, просвета или просвета, а с военни акции, които провокират интернационалния ред. Просто обръщам внимание, че в тази ситуация русофилите, волно или не, се оказват милитаристи. Самата мисъл, че дребна България може да си мечтае за някаква мощна ръка, за могъща войска и незаобиколима роля в международните неща е леко комична, само че, както знаем, фантазията си има своя логичност.

С една дума: семиотиката е пластична, подхожда за разнообразни обстановки, разнообразни политически идентичности. Поле за доста бъдещи конференции!

--------

След 2020 година кохезионната политика на Европейски Съюз ще се промени промени.

Еврофондове

Новото райониране може да ореже евросубсидиите за 1/3 от българите

От коментар на Десислава Николова за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Фотограф: Цветелина Белутова
Преди дни на портала за публични съвещания беше оповестен план на промени в Закона за районното развиване, които касаят най-много идното ново райониране на страната. Новото райониране се постанова по справедливи аргументи – единият от 6-те настоящи региона, а точно Северозападна България, не дава отговор на европейския аршин за население (между 800 000 и 3 млн. души).

От препоръчаните промени в Закона за районното развиване и съпътстващата ги оценка на въздействието виждаме, обаче, че кой знае какъв смисъл от извършените разисквания и срещи по места по новите региони не е имало. Видно е, че по някакви неведоми административни пътища е определен един от трите разновидността на работната група, без смяна по отношение на първичния вид.

Според определения вид страната ще бъде разграничена на 4 нови региона – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски. Да, тези региони дават отговор на минималния аршин за популацията на Европейска комисия. Но до такава степен.

Огромният минус на този вид на райониране (както и на другите, препоръчани от работната група), е, че един от бъдещите регионите, Югозападният, автоматизирано минава в групата на " регионите в преход " по класификацията на Европейска комисия. Този проблем не е по никакъв начин дребен и има директно значение за бъдещото развиване на този регион.

Да разбираем. От това, по какъв начин е районирана страната, зависи какъв достъп ще имат обособените региони до фондовете на Кохезионната политика в Европейски Съюз. Въпросът за районирането на страната, в последна сметка, е въпрос за пари, освен това за доста пари, колкото и цинично да звучи, и тези съображения би следвало да бъдат водещи при бъдещото райониране. За страдание, обаче, предлагането на министерството демонстрира безспорна безхаберност, да не използваме по-силни думи.

Близо половината от средствата за доближаване за програмния интервал 2014-2020 година са заделени за по-слабо развитите райони, към 10% от ресурсите – за районите в преход, а към 15% - за по-силно развитите райони. Най-вероятно след 2020 година Кохезионната политика и средствата за нея, обаче, ще претърпят промени. По всичко проличава, че измененията ще са в посока понижение на бюджета за тази политика и като безспорна сума, и като дял от общия бюджет на Европейски Съюз.

При два от трите разновидността за бъдещата Кохезионна политика, изложени от Комисията, Кохезионната политика стопира да поддържа региони в преход и по-силно развити региони и продължава да поддържа или единствено така наречен кохезионни страни или по едно и също време по-слабо развитите региони и кохезионните страни.

Ако се одобри единият от гореспоменати разновидности за бъдещата Кохезионна политика, то Югозападният регион ще остане с отсечен достъп до парите по Кохезионната политика. А точно в този регион е концентрирано към 1/3 от популацията и близо половината от работещите и производството на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР