„Това е мярка срещу прекалено високия брой фалшиви болнични. Това

...
„Това е мярка срещу прекалено високия брой фалшиви болнични. Това
Коментари Харесай

За болничните и за пенсионната система

„ Това е мярка против прекомерно високия брой подправени болнични ". Това сподели в изявление за предаването „ Тази неделя " по БТВ някогашният министър на стопанската система Лидия Шулева, във връзка предлагането, първият ден от болничните да не се заплаща. По думите й, има един главен проблем във връзка с контрола на болничните, сбъркано е и заплащането, и контролът. „ При застрахователните компании, този който събира парите, управлява и заплащането. В нашата система Агенцията за приходите събира парите, Национален осигурителен институт изплаща болничните, а лекарите, които са на послушание на Министерството на здравеопазването, дават болничните.

Разкъсана е връзката сред заплащането и контрола, а би трябвало да е на едно място ", стимулира се тя. Не бива да се опълчват двата стълба на пенсионната система, счита Лидия Шулева, по отношение на това, че преди няколко дни стана ясно, че по-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат задоволително пари в партидите си, с цел да я получават пожизнено. „ Допускането, че натрупването по партиди през годините ще бъде задоволително не се оказа вярно ", акцентира някогашният министър.

Според нея, казусът е, какъв брой хората ще вземат пари от първата пенсия. „ Там има едни диспропорции, които будят съществени терзания. Те са свързани с така наречен коефициент на редукция, с какъв брой % би трябвало да бъде понижена пенсията от Национален осигурителен институт, която хората ще получават, за сметка на това, че ще има пенсия от втория дирек ", сподели още Лидия Шулева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР