„Това е много неочаквано, нерационално, меко казано, решение. Така един

„Това е много неочаквано, нерационално, меко казано, решение. Така един ...

Леонид Федун: Русия ще губи по $150 млн. на ден заради провала на сделката в ОПЕК+.


„Това е много неочаквано, нерационално, меко казано, решение". Така един от собствениците и вицепрезидентът на руската компания „Лукойл" Леонид Федун коментира вчерашната новина, че ОПЕК и Русия не успяха да постигнат споразумение за намаляване на добива. По думите му заради провала на сделката Русия ще губи от 100 млн. до 150 млн. долара на ден, пише "Комерсант".

На среща във Виена членовете на алианса ОПЕК+ не можаха да се споразумеят за нови намаления за добива на петрол и старото им споразумението изтича на 1 април -2020 г. отсега нататък всички страни ще могат да увеличат производството, каолкото искат.

При тази новина барел петрол сорт Brent вече струва 46 долара, но това не е пределът - анализаторите смятат, че цената на петрола може да падне под 40 долара.

На среща във Виена в петък страните по споразумението ОПЕК+ не успяха да се споразумеят да намалят производството през второто тримесечие на 2020 г. с 1.5 милиона барела на ден, за което настоява Саудитска Арабия, а Русия трябваше да представлява една трета от намалението.

Участниците в ОПЕК + подготвиха проект на изявление след срещата, но не го публикуваха. Според Reuters става въпрос само за факта, че членовете на организацията „ще продължат консултациите относно стабилизацията на пазара".

Федун не коментира причините, поради които Русия може да прекрати сделката с ОПЕК, и перспективите за бъдещето да спечели обратно това решение, като каза само: „Засега съм в лек шок".

Руските компании заявиха, че искат да увеличат производството, потвърждава Федун. Но ръстът му от 2-3% не може да компенсира бъдещите загуби, каза той.

Източник: cross.bg