Това е краят на руския президент, смята бившият главнокомандващ на

...
Това е краят на руския президент, смята бившият главнокомандващ на
Коментари Харесай

Ген. Уесли Кларк: Байдън трябва да обяви Владимир Путин за военнопрестъпник

Това е краят на съветския президент, счита някогашният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа
„ Байдън би трябвало да разгласи Владимир Путин за военнопрестъпник. Това дава голям дипломатически лост и по-голям тласък за подкрепяне “. Това споделя в изявление за „ Ню Йорк Пост “ някогашният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа военачалник Уесли Кларк на въпрос какви дейности могат да подхващат Съединени американски щати оттатък глобите, с цел да оказват помощ на Украйна.

По думите му това решение ще събере още по-силно европейската поддръжка - всички европейски държавни управления са деликатни към концепцията за военни закононарушения.

Второ, съгласно него, това би укрепило Украйна в поддръжката ѝ към Зеленски. „ И трето - в случай че това стане, ще значи краят на Путин като международен водач, без значение какъв ще е изходът. Това е доста мощен ход. Путин не се интересува от пари, а се грижи за репутацията си - както прави Китай “, счита Уесли Кларк.

Той прикани да се преразгледа решението да не се пращат бойни изтребители в Украйна.

„ Това се управлява от Съединените щати и аз бих ги призовал да преразгледат решението. Русия не има границите на Украйна. А Украйна е под опасност. А съгласно Устава на Организация на обединените нации нациите имат право да изискат помощ за самозащита. Как щяха руснаците да схванат, че военен аероплан е бил трансфериран, употребявайки въздушното пространство на НАТО? Откъде знаят, че не е дохвърчал от Черно море? Откъде знаят, че не е пристигнал от Беларус? “, попита генерала.

„ Вижте, в продължение на 30 години след рухването на Берлинската стена и разпадането на Съветския съюз Съединените щати действаха като международна суперсила. Американците през днешния ден не си спомнят напрежението и компликациите от ерата на Студената война. Както сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, това е новото обикновено. Ние не се бием против Ирак. Не сме в Афганистан. Ние сме против различен съвсем сравним съперник, който има нуклеарни оръжия. Трябва да се научим и да разберем по какъв начин да се оправяме с сходни обстановки “, изясни някогашният началник на НАТО в Европа.

Той настоя да има неразрешена за полети зона над Украйна.

„ Ако се отдръпнем от това предизвикателство, в случай че не се надигнем против Путин, това е като покер блъф с два чифта, за необикновено високи залози “, сподели Кларк. Според него може да се употребява киберпространството против Русия.

„ Предизвикателството на Путин е предизвикателство към американската теория за въздържане. По време на Студената война постоянно се задаваха въпроси: в действителност ли Съединени американски щати биха пожертвали да речем Ню Йорк, с цел да защитят Хамбург от съветска офанзива? Това беше въпросът. Знаехме, че нямаме сили да спрем съветска офанзива против НАТО…Сега Путин откри дупката в американската теория “, декларира американския военачалник. Той се застъпи за концепцията за известна степен на ескалация с премерени опасности.

На въпрос – стои ли в последна сметка Западът в профил и гледа ли по какъв начин почтени хора са избивани, Кларк дава отговор:

„ Мисля, че това е загадката, пред държавните управления. Какво можем да създадем, без да предизвикваме алена линия? И отговорът на това е: Не зависи единствено от нас. Зависи от Путин. Бих споделил, че е повече от малко непредвидимо “, споделя генералът в умозаключение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР