Това е календар, който да ви ориентира кога през годината

...
Това е календар, който да ви ориентира кога през годината
Коментари Харесай

Време е и за календара на градинаря! Ето кога и какво се сади

Това е календар, който да ви ориентира по кое време през годината и какво е належащо да засаждате в личната си градина, на прозореца или на терасата.
Март
Моркови – поставете семената от моркови в рохкава почва, обогатена с компост. Редовното поливане е доста значимо, написа zajenata.bg.
Босилек – тази ароматна билка отлично може да се отглежда в леко песъчлива почва в саксия.
Семената не би трябвало да са покрити с пръст, защото са прекомерно чувствителни към слънчева светлина.
Спанак – разсадът би трябвало да е затрупан с фолио до ранна пролет.

За него е най-добре да изберете слънчево място или най-вече – шарена сянка. Непременно избягвайте влажна почва в лехите.
Магданоз – разсадът мъчно се отглежда в саксия. Тази билка се нуждае от доста светлина, само че да не бъде изложена на непосредствено слънце. Не го поливайте, до момента в който най-горният пласт на почвата не изсъхне изцяло, тъй като растението доста бързо ще загине.
Салата – когато садите салата, внимавайте семената да са посадени в горния пласт на почвата, с цел да може въздухът да циркулира под листата. Не прекалявайте с поливането, тъй като салатите ще изгният.
Лук (кромид) – лукът стартира да покълва още при температура от 2-3 градуса. Затова може да го посадите доста рано в лехи навън. За предпочитане – в добре наторена почва.
Праз лук – най-добре посадете семената в дълбоки саксии. Щом листата излязат добре нагоре, би трябвало да го поливате единствено когато почвата е изцяло суха,пише „ Журнaл “. Празът ще е подготвен 16-20 седмици след засаждането.
Април
Репички – належащо е да се засадят на дълбочина 1 см. Редовно би трябвало да прекопавате почвата, с цел да остане непрестанно рохкава. Важно е и постоянното поливане, тъй като репичките не би трябвало да стоят в суха почва.
Джоджен – може да засадите джоджен и в леха, и в саксия. За предпочитане е да бъде на изсъхнало, топло и предпазено от вятър място. Тогава билката се отглежда доста елементарно и има потребност от дребни количества вода.
Грах – нуждае се от задоволително слънце и въздух. Семената се садят непосредствено в лехите и се притискат надолу. Тези сортове порастват нависоко и по-късно би трябвало да бъдат подсигурени с телена мрежа, по която да пълзят.
Червено цвекло – защото дребните грудки имат доста дълбоки корени, те се нуждаят от дълбока почва. За предпочитане е да ги торите с торове, съдържащи хлорид.
Май
Копър – нуждае се от полусенчесто място и доста влага. Ако го садите на открито, би трябвало да му осигурите отбрана от климатичните въздействия, като го покриете, тъй като стръкчетата копър са извънредно нежни.
Тиква – засадете семето в кофички на прозореца и ги оставете да покълнат при температура 20 градуса. Преди да посадите младите стръкчета в лехите, безусловно обогатете почвата с компост. За тиквата е нужна мрежа за подсилване.
Зелен боб – накиснете бобчетата 1 ден преди засаждане в хладка вода. Покрийте ги с почва, обогатена с компост, с цел да може кълновете по-лесно да пробият почвата.
Краставиците се засаждат през май
Краставици – най-добре е да засадите краставиците в парник.
Ако от горната страна покривът е стъклен, погрижете се растенията да са защитени от директната слънчева светлина. Поливайте ги с хладка вода.
Тиквички – разсадът избира да е на топло и слънчево място. При идеална температура от над 20 градуса семената покълват за няколко дни.
Царевица – почвата преди засаждане би трябвало да се обогати с доста компост. Царевицата се нуждае от доста слънце и рохкава почва.
Август
Полска салата – семената би трябвало да се засадят в дълбоки 2 см гнезда. След това ги затрупайте и ги поливайте щедро. Растението е доста стабилно даже през зимата.
Рукола – пораства съвсем толкоз бързо като кресона. Руколата се нуждае от песъчлива, глинеста почва и доста слънце.
Януари
Домати – посейте семената в кофички и ги покрийте с капачета с дупки, с цел да извършите разсад. Поставете ги на място с южно ревю.
Чушки – изсъхналите семена би трябвало да се навлажнят в чай от лайка или във вода с наквасен чесън 1 или 2 дни преди да се засадят. Първите кълнове излизат след 5 дни.
Февруари
Алабаш – сади се напряко в лехите на двора при температура 12-15 градуса.
Посаждайте ги в гнезда с размери 30×30 см и поливайте регулярно. Постоянната влага и хумусната почва са доста значими за алабаша.
Карфиол – засаждайте по 2 семенца на разстояние 5×5 см на дълбочина 1 см в почвата. Щом първите листенца се покажат и пораснат 3 см, отскубнете най-хилавите.
Ряпа – по това време на годината ряпата се засажда извън навън, само че при изискване, че я покриете с фолио.
Целина – целината се нуждае от рохкава и добре наторена почва и вирее добре и на студено време. Най-добре е първо да извършите разсад в кофичка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР