Това е история на едно велико противоборство. Вероятно мнозина я

...
Това е история на едно велико противоборство. Вероятно мнозина я
Коментари Харесай

Как Феручо Ламборгини оставя тракторите и започва да прави автомобили

Това е история на едно велико противоборство. Вероятно мнозина я знаят, а други не. Използваме юбилея на Lamborghini като мотив, с цел да погледнем още веднъж на този директен и неприсъствен двубой сред двама непримирими съперници.

Макар че тук ще приказваме за Феручо Ламборгини, неговата история е директно обвързвана, даже катализирана от най-великия италианец в историята на италианското автомобилостроене. Без подозрение неговото име е Енцо Ферари. Но на подиума на великите, измежду които попадат имената на Винченцо Ланча, Джовани Аниели и Николо Ромео, с лакти и бикове място си пробива и Феручо Ламборгини.

За разлика от Енцо, Феручо стартира кариерата си не със надпревари. Той даже не ги харесва. Те му отвръщат със същото. Ламборгини взема решение да застане на старт на „ Миле Миля ” зад кормилото на Fiat, доработен със лични сили. Тази конкуренция приключва комично за състезателя, Феручо не съумява да задържи автомобила в един завой и се забива във витрината на малко кафене.

С това завършва спортната кариера на италианеца. Ламборгини схваща от ранна детска възраст, че с цел да стъпиш на краката си в живота, би трябвало да работиш или по-скоро да ореш. Няма завещание и великодушни родственици. Успехът би трябвало да бъде изкован независимо.

В края на 40-те години той стартира с поправки на остарели военни камиони и влекачи, останали в Италия от съюзническите войски. След това последователно минава към аграрната техника. В началото ги ремонтира, чак по-късно стартира да създава свои лични трактори. Първоначално те се задвижват от бензин, само че по-късно се минава на дизелово гориво.
 Феручо Ламборгини при представянето на 350 GTV през 1963 година
Бизнесът процъфтява бързо. Също толкоз бързо забогатява и Феручо, а с това идва и ползата му към скъпите коли. През 50-те години той опипва почвата с Lancia и Alfa Romeo, с цел да стигне до Ferrari. И сагата стартира.

Феручо купува едновременно два броя Ferrari 250 GT — черен за себе си, бял за брачната половинка си. Но съединителят и на двата автомобила постоянно се поврежда. Няколко пъти се стига до сервиза на „ кончетата ”, само че казусът по този начин и не е отхвърлен. Тогава подразненият тракторен магнат се обръща към своите механици да разглобят съединителя на Ferrari. Феручо Ламборгини открива с изненада, че скъпият 250 GT употребява същите съставни елементи като неговите трактори.

Феручо взема решение да се срещне с Енцо Ферари, с цел да поговорят.

За развръзката от този диалог четете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР