Това е и едно от най-често констатираните от контролния орган

...
Това е и едно от най-често констатираните от контролния орган
Коментари Харесай

КЗП Внимавайте за фалшиви намаления на стоки през януари

Това е и едно от най-често установените от контролния орган нарушавания при промоционални акции

Най-големият риск при извършване на покупки от януарските понижения е търговецът да удължи периода на акцията, само че да резервира същите цени, предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+.

" Една такава акция може да продължи най-вече 30 дни, след което – в случай че се анонсира % понижение, той би трябвало да е по отношение на последната цена, на която стоката е продавана ”, обясни Маргаритов. Той посъветва да не се пазари под импулса на оповестеното понижение, а да се обмисли дали фактически обещано нещо е належащо, с цел да не се окажем с в действителност преференциално добита, само че ненужна стока. " Възможно е някои търговци да имат неосъществена стока през акциите по Коледа и Нова година и в този момент да се пробват да я продадат, в това число и на действително по-изгодни цени ”, добави той.

Председателят на КЗП предизвести търговците да не употребяват спекулативно термина " ликвидация ” и посочи, че в Закона за отбрана на потребителите той е с по-специфична формулировка по отношение на формулировката за понижение. Разпродажбата може да се случи за по-дълъг интервал от време – до шест месеца, само че наложително би трябвало да са налице няколко предпоставки. Например, продажба или разпродажба на самото дружество. Друга причина може да е осъществяване на поправки в комерсиалния обект с дълготрайност над 30 дни. Или при цялостна или частична ликвидация на стоковите наличия във връзка цялостно или отчасти прекратяване активността на търговеца, в случай че такова не е осъществявано в последните три години. " Това са условия, които задължават търговеца, когато сложи въпросната дума на витрината си, при инспекция да може да потвърди тези хипотези. Иначе вкарва потребителите в подвеждане – те си мислят, че ще могат да си купят нещо супер преференциално, а да се окаже, че това не е по този начин, ” акцентира той.

Маргаритов насочи и друга рекомендация към търговците – постоянно да анонсират новата, понижена цена по отношение на последната, на която са продавали стоката най-малко един месец. Освен това, на самата стока да отбелязват задоволително ясно и разбираемо за потребителя каква е била остарялата цена, каква е новата, респективно – какъв е процентът понижение.

Едно от най-често установените от контролния орган нарушавания при промоционални акции е подправеното понижение. " Търговецът изкуствено подвига цената на стоката и няколко дни по-късно анонсира един % понижение, който звучи бомбастично, само че не е действителен ”, разясни Маргаритов. По думите му сходен трик елементарно може да бъде заловен при условие на фискалната памет на касовите апарати за всяка продавана в дадения търговски обект стока, като се види на каква цена това се е случвало в интервала от месец преди да се анонсира понижението. " Имахме даже един случай в онлайн пространството, когато при понижение цената на стоката беше по-висока, в сравнение с нашия скрийншот преди месец ”, даде образец той.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР