Това е големият проблем на българската политика, че сме свикнали

...
Това е големият проблем на българската политика, че сме свикнали
Коментари Харесай

Политолози: Политическата система е изпълнена със ”стари муцуни”

„ Това е огромният проблем на българската политика, че сме привикнали да мислим за алтернативата, за смяната през нови лица. Хвърляме се на новия модел, на новата кола, на новия тв приемник, без авансово да създадем ясна сметка с какво те са по-добре и дали изобщо са по-добри от остарялото “, сподели Стойчев.
Това сподели пред БНР политологът доцент Стойчо Стойчев. Според него изборите през изминаващата година са посочили, че тези, които желаят смяна и опция, не я припознават в съществуващите варианти.

Според като нова опция хората чакат нов човек, който да пристигна отнякъде. Съществуващите политически субекти и други възможности в българската политическа система са все „ остарели муцуни “, добави той, като посочи, че нито Българска социалистическа партия е нещо ново, нито

„ Демократична България “, нито Слави Трифонов е нещо ново. Неговата съществена рецензия към бюджетната политика е, че през последните 22-23 години тя не се е трансформирала.

В Европейски Съюз политиката е на същото състояние като и в България, акцентира доцент Стойчев. Той е на мнение, че това ни дава чувството, че не сме някакво тотално дъно и външна страна на Европейски Съюз, а сме една естествена страна, в която политиката ни, като всяко друго нещо, не е идеална и тече в някакво обикновено русло.

„ Залетелият се Борисов може и да трансформира някакви неща в идната година, само че за пръв път може би ще го виждаме към този момент да работи без напора на събитията, а да работи самодейно “, счита социологът и изпълнителен шеф на „ Галъп интернешънъл “ Първан Симеонов. Мнението му споделя и доцент Стойчев, съгласно който измененията в държавното управление в никакъв случай не са изключени.

Според него гласоподавателят към този момент не е същият: „ Запазва се целият скепсис, цялото неодобрение, целесъобразно несъмнено. Но когато хората у нас желаят смяна, те към този момент не държат тя да е толкоз внезапна, радикална и стихийна “, посочи Симеонов.

По думите му още се търсят месии, само че се търсят някакви междинни месии. " Едновременно, които ще донесат смяна, рестарт, ободряване, малко повече радикализъм, само че не заплашват да скапват това, което отгоре-отгоре сме построили “, разясни социологът и акцентира, че когато нещата порастват стопански, това ни пречи да забележим други проблеми.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР