Това е феодализъм с най-добрия маркетинг, казва за социалната структура

...
Това е феодализъм с най-добрия маркетинг, казва за социалната структура
Коментари Харесай

ИТ развитието формира кастово общество

„ Това е феодализъм с най-хубавия маркетинг ”, споделя за обществената конструкция на Сан Франциско журналистът от Wired Антонио Мартинес, който мъчно устоя фамилията си

Наличието на огромен брой високоплатени чиновници в Сан Франциско води до повишение на цените в града, изключително на жилищата, и до задълбочаване на неравенството сред локалните поданици

Сан Франциско , перлата на Силициевата котловина, в последно време е все по-често подложен на критика, поради обществената си конструкция. В мегаполиса на Западния бряг на Съединени американски щати работят доста софтуерни компании, чието наличие въздейства мощно върху живота на хората – отрицателно за немалка част от тях.

Развитието на ИТ образува кастово общество, в което преходът на човек от една обществена класа в друга няма да бъде вероятен. До този извод стига Антонио Гарция Мартинес, някогашен чиновник на Фейсбук, който сега написа за известната ИТ медия Wired.

Ръководейки се от американското схващане, че в Калифорния се живее по този начин, както останалата част от Щатите ще живее на следващия ден, а Европа – след пет години, Мартинес е угрижен, че този обществен ред по един или различен метод ще обхване целия свят.

Технологичните компании заплащат на чиновниците си по-високи заплати от работодателите в други сфери на активност. Наличието на огромен брой високоплатени служащи в Сан Франциско води до повишение на цените в града, изключително на жилищата, и до задълбочаване на неравенството сред локалните поданици.

Четиричленно семейство с годишен приход от към $117 400 към този момент не се смята за междинна класа в Сан Франциско, както би било в други щати. Работейки за ИТ медия и със брачна половинка, която е квалифицирана, само че не е ИТ експерт, Мартинес има намерение да се реалокира в различен град, тъй като не може да изхранва фамилията си с едно дете.

Въз основа на опита си в ИТ компания, Мартинес вижда четири обществени съсловия в Сан Франциско, само че границата сред тях е толкоз непроницаема, че той ги назовава касти.

Първата прослойка, или така наречен Вътрешен кръг, се състои от рискови вложители и притежатели на капитали. Втората прослойка, Външният кръг, се образува от висококвалифицираните ИТ или бизнес експерти, които работят за вложителите и получават задоволително пари, с цел да бъде считани за междинна класа.

Третата прослойка съставлява Обслужваща класа, състояща се от чиновници, които също работят в ИТ бранша, само че извършват действия, не изискващи висока подготовка. Това са водачите на Uber, куриерите, които извършват поръчки на потребителите на услугата Instacart, надомни служащи, наети посредством TaskRabbit приложение, и така нататък Членовете на тази прослойка може да останат без работа с развиването на изкуствения разсъдък и роботиката – Uber, да вземем за пример, не крие проектите си да размени в бъдеще водачите с автопилот, а колосите в електронната търговия внедряват дронове за доставки на стоките.

Четвъртата прослойка, наречена Парий класа, се състои от хора, които не могат да си разрешат да купят или наемат къща в Сан Франциско, или не са в положение да се изхранват сами, защото не работят в ИТ сферата. Те са принудени да живеят на улицата и/или да водят мизере метод на живот – това са бездомници, нарушители, наркомани и така нататък

Възможностите за пренасяне на човек от една прослойка в друга са сведени до най-малко. Един представител на Външния кръг, с цел да попадне във Вътрешния, би трябвало доста рано да си откри удачна работа в ИТ колос от рода на Фейсбук или да стартира сполучлив личен бизнес, само че това не се случва постоянно. Ето за какво представителите на втората прослойка избират да работят за вложителите, като постепенно натрупват спестявания.
още по тематиката
Представителите на Обслужващата класа не могат да преминат към по-висока прослойка, тъй като нямат нужните познания и умения. Всичките им действия се свеждат до непрекъснати опити да не попаднат в по-долната прослойка – на париите, членовете на която просто са пренебрегнати от представителите на останалите касти.

Мартинес отбелязва, че в други райони на света, изключително в Европа, обстановката е друга: мястото на индивида в обществото не се дефинира изцяло от равнището на приходите, т.е. бедността не води до изолираност.

Всекидневната връзка сред представителите на разнообразни касти последователно изчезва, посредством значително на мобилните приложения. Например, в тази ситуация на Instacart, потребителят от първа или втора прослойка поддържа връзка с мобилното приложение, а не непосредствено с куриера, който би трябвало да направи покупката в магазин. Дори в случай че куриерът е направил неточност и е купил, да вземем за пример, несъответствуващ тип сирене, потребителят пуска тъжба в приложението, а не непосредствено до куриера.

Оценявайки взаимоотношението сред хора от разнообразни обществени групи в Сан Франциско, Мартинес назовава обстановката „ анти-утопичен призрачен сън ” с твърдо общественото разделяне и ниска обществена подвижност. „ Това е феодализъм с най-хубавия маркетинг ”, написа той.

Движейки по този път, Сан Франциско се приближава до „ точката, от която няма връщане ”, отбелязва Мартинес и напомня, че твърдите обществени йерархии се унищожават вследствие на войни, революции, пандемии или рухване на страните. Той вижда вяра за по-малко коренно решение на казуса в представителите на втората прослойка.

Ако рисковите вложители са относително откъснати от житейските проблеми, то квалифицираните експерти по ИТ към момента би трябвало да обезпечат сигурността на децата си по улиците, напълнени с маргинали. Те се тормозят от положението на града, от равнището на престъпността, от просветителната и транспортната система. Именно кметът, подкрепян от тази прослойка, завоюва последните избори в Сан Франциско, акцентира Мартинес.

Той показва също, че някои европейски градове се пробват да се опълчват на нашествието на софтуерните компании – да вземем за пример, със възбрана на активността на Uber, а пък държавното управление на Барселона в началото санкции Airbnb, а по-късно забрани отдававането на жилища чартърен в града посредством този уебсайт, защото всеобщото отдаване на пространства на туристите докара до внезапно повишаване на цените на жилищата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР